Bier en gezondheid

Bier en gezondheid

[2017] Bier past uitstekend in een gezonde levensstijl, dat bleek maar weer eens tijdens het achtste Beer and Health forum, dat afgelopen week in Brussel gehouden werd. Een hele stoet hooggeleerde heren en dames presenteerden de bevindingen van hun onderzoek naar matige bierconsumptie en gezondheid. De conclusie was steeds: als je naar alle effecten kijkt, positief en negatief, dan blijkt uit het totaalplaatje dat het drinken van enkele glazen bier per dag een positief gezondheidseffect kan hebben. Hoeveel glazen dat zijn is niet helemaal duidelijk. Probleem is dat mensen over het algemeen minder glazen opgeven dan ze daadwerkelijk drinken. Soms wel tot de helft! Als je op basis van de rapportage conclusies trekt, zou je er wel eens fors naast kunnen zitten. Prof. Demosthenes Panagiotakos vertelde dat matige drinkers (twee tot drie glazen per dag) een lagere kans hebben op sterfte door hart- en vaatziekten. Niet alleen dat, ook het risico op diabetes type 2 (welvaartsdiabetis) neemt af, laat onderzoek van prof. Kjeld Hermansen zien. Wel is het zo dat bierdrinkers over het algemeen een iets minder gezond voedingspatroon hebben dan mensen die geheelonthouder zijn of liever wijn drinken, betoogt prof. De Gaetano. Of dat voedingspatroon met bier te maken heeft, is niet bekend. Maar wat je ook eet, een paar glazen bier per dag kunnen zeker passen in een gezonde levensstijl.

Het onderzoek van Prof. Maugham zoekt het in een heel andere richting. Hij onderzoekt of bier geschikt is om te drinken na een sportinspanning. Zijn conclusie is ‘ja’, maar dan vooral bier met een laag alcoholgehalte. Wie bier drinkt krijgt meer voedingsstoffen binnen dan met puur water of sportdranken. Daardoor herstelt het lichaam beter. Idealiter zou het bier meer zout moeten bevatten om het verlies aan natrium tijdens het zweten te compenseren. Wellicht moet de prof eens naar de verschillende goses kijken die tegenwoordig gebrouwen worden. Tot die tijd kun je ook je toevlucht nemen tot zoute snacks. Om het echt gezond te doen moet je dan wel de waarschuwing van prof De Geatano over voedingspatroon in het oog houden.

Het vreemde is dat gezondheidsautoriteiten in verschillende Europese landen desondanks steeds strengere regels uitbrengen ten aanzien van verantwoorde bierconsumptie. En gebaseerd op hetzelfde wetenschappelijke bewijs, kiest ieder land voor een andere limiet. Nederland is een van de strengste landen. Blijkbaar ligt er een politieke of zelfs dogmatische sturing ten grondslag aan deze ‘objectieve’ regels. Antialcohollobbyisten wijzen graag op het effect van alcohol op het krijgen van verschillende vormen van kanker. Maar ze vergeten erbij te vertellen dat een beetje alcohol op andere gebieden zoveel positief effect heeft, dat de som ten gunste van matige bierconsumptie uitslaat. De regels lijken er steeds op uit ieder risico te willen uitsluiten. Ze zijn er niet op gericht de consument voorlichting te geven zodat hij zelf een verantwoorde keuze kan maken. Ze zijn geschreven voor een drinker die per definitie de verkeerde keuze maakt en op het rechte pad gehouden moet worden. Het is tijd dat adviezen, die op dat bedroevende mensbeeld stoelen, achterwege blijven. Betuttel de consument niet, informeer hem!

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.