Burggraaf van Ermelo

Burggraaf van Ermelo

[2016] Wat kent Nederland toch ongelooflijk veel onbezongen bierhelden. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de biercultuur in Nederland. Jan van Wilgenburg is zo’n man. In een onwaarschijnlijke plek als Ermelo heeft hij een bierimperium opgebouwd dat zijn gelijke niet kent. De Bijbelbelt op de Veluwe lijkt immers niet de meest voor de hand liggende plek om uit te pakken met de meest schitterende bieren. Samen met zijn dochter Tineke is hij verantwoordelijk voor een bierwinkel met een onwerkelijke hoeveelheid van 1.750 verschillende bieren. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het staat bij Jan op de schappen. Voor bierliefhebbers is het een waar eldorado, maar ook levensgevaarlijk. Het aanbod is zo overweldigend dat het moeilijk is om een keuze te maken. Rij na rij met kleurige en schreeuwende etiketten staren je aan. Een kakofonie van kleur. Uiteindelijk kies ik uit de rariteitenafdeling onder andere een geuze, gebrouwen met basilicum. Ik ben heel benieuwd hoe die gaat combineren met een pasta pesto. Om de klant te helpen is het hele aanbod inmiddels online gezet, zodat zij thuis alvast op haar keuze kunt voorbereiden. Maar het is een knappe jongen die zich niet door het aanbod laat verleiden en alleen met z’n voorafgemaakte keuze thuiskomt.

Naast de winkel staat een brouwerij, door Jan eigenhandig in 1995 gebouwd. Want ondanks de keuze die de winkel biedt, er is altijd nog ruimte voor andere smaken. Dat blijkt, want tien jaar later werd de brouwerij uitgebreid naar een tienvoudige capaciteit. Natuurlijk door Jan, zijn broer Aart en een goede vriend zelf. De bouw kostte dan ook drie jaar en zeven maanden.

Een stukje verder staat het café van de familie van Wilgenburg.  De Hazeburg is vanzelfsprekend lid van de Alliantie van Biertapperijen. Het café heeft een ruime keuze aan bieren van het vat en van de fles. Om alle bieren van de winkel op de kaart te hebben, gekoeld en wel, dat leek een onmogelijke opgave. Leek, want het woord onmogelijk komt in het woordenboek van Jan niet voor. Dus groef hij een biertunnel van de winkel naar de brouwerij. Via een tablet kun je elk van de 1.750 bieren uit de winkel aan het cafétafeltje bestellen. En het zijn er echt 1.750 belooft Jan, want als het schap leeg is, wordt dit direct op de app weergegeven. Dat is nog eens anders dan die biercafé’s die zich op een onwerkelijke bierkeuze laten voor staan, maar waarbij ieder ingewikkeld bier steevast ‘toevallig net uitverkocht’ is. Als de keuze gemaakt is, loopt een winkelmedewerker naar het schap en zet het bier in een metalen mandje waar maximaal vier bieren in passen. Het mandje wordt aan een metalen ketting gehangen die door de biertunnel loopt. Het bier verdwijnt ondergronds en wordt eerst gedompeld in een bak met koelvloeistof zodat het bier af kan koelen. Naar een paar minuten draait de ketting verder en komt het mandje met bier aan de andere kant van de tunnel in het café weer boven de grond. Een lamp waarschuwt de barman of –vrouw dat de volgende bestelling exotica klaar staat om geserveerd te worden. Een geniale vondst.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.