De beroemdste kroeg ter wereld

De beroemdste kroeg ter wereld

[2009] Het is treurig, maar in het Hofbräuhaus in München tappen de obers met een druk op de knop. De computertap laat vervolgens precies de juiste hoeveelheid bier in het glas lopen: een liter bij een Mass, een halve liter bij het lokale Weizenbier. Als er niet genoeg schuim op het bier zit kan er met een speciaal knopje nog wat schuim bijgegeven worden. Weinig ambachtelijk vakmanschap, maar misschien wel noodzakelijk om de hele bier hal snel van bier te voorzien als hij volzit.

De grote zaal van het Hofbräuhaus kan zo’n dertienhonderd gasten bergen die zich het bier goed laten smaken. Het Hofbräuhaus noemt zich einer Berühmtesten Wirthausen der Welt en dat is terecht. In vrijwel iedere reisgids komt de uitspanning voor. Bij binnenkomst is de enorme hal met vrolijk geschilderde gewelven indrukwekkend. Overal lange houten tafels, overal mensen. Als je in de rest van het jaar iets van de sfeer van het Oktoberfest wilt proeven, is dit de plek. In het midden van de prachtige hal zit een blazersensemble plichtmatig een deuntje weg te toeteren. Vrouwen met pofmouwen lopen met pullen bier rond. Het meisje met de mooiste blosjes op haar wangen loopt met een penswinkeltje rond en verkoopt Bretzels, een soort grote broodkrakelingen. Haar haar springt onder de blauwwitte hoofddoek weg. Aan lange tafels zitten studenten, verzonken achter een zwembad bier, maar vooral uitgelaten toeristen. Voor hen speelt de hoempa nog een deuntje. Eentje maar, daarna is het weer vijf minuten rust. Er zijn nu eenmaal ook mensen die rustig een krantje willen kunnen lezen. Stamgasten kunnen hun bierpul in een speciaal kastje opbergen, zodat hun eigen pul altijd voor ze klaar staat. Op de eerste verdieping is een speciale feestzaal waar nog eens duizend gasten aan tafel kunnen.

De geschiedenis van het Hofbräuhaus is op z’n minst bewogen te noemen. Het gebouw begon als echte brouwerij voor de hertogen en later koningen van Beieren. Een brouwerij die voor de heersers van het land bijzonder belangrijk was. Ze verkregen een groot deel van hun inkomsten uit de verkoop van bier. Zo was het brouwen van de Beierse bierspecialiteit Weizen lange tijd uitsluitend toegestaan voor brouwers in dienst van het hof. In de negentiende eeuw verhuisde de eigenlijke brouwerij naar een buitenwijk van de stad en was het hele gebouw beschikbaar om als huiskamer van de stad München te dienen. In die huiskamer werd in 1919 een communistische opstand uitgeroepen, die snel werd neer geslagen. En jaar later werd in dezelfde hal de NSDAP geboren. Bij een geallieerd bombardement in 1945 werd het Hofbräuhuis volledig vernietigd. Pas in 1958 werd het gebouw na jaren van restauratie feestelijk heropend. Wat in alle eeuwen niet veranderd is, is de eigendomssituatie. Al eeuwen lang behoort het Hofbräuhaus toe aan de heersers van de stad. In de 21eeeuw is het gebouw in handen van de Beierse staat. Zou die ambtelijke status de computertap verklaren?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.