Diversiteit

Diversiteit

[2011] Wat een diversiteit! Van welk biertype past het ene bier goed bij gerookte zalm, een tweede bij oude geitenkaas en een derde bij bittere chocolade? Het antwoord is: frambozenbier. Deel van de verklaring is dat je frambozenbier helemaal niet als biertype moet zien, maar dat brouwers frambozen aan veel verschillende biertypen kunnen toevoegen om een extra smaakeffect te bereiken.

Ik was onlangs in de uitstekende bierwinkel van DeCaigny in Essen, net over de grens bij Roosendaal. Zonder moeite vond ik acht verschillende frambozenbieren in het schap. Sommigen zijn, met enige moeite, ook in ons land te vinden – voor andere zul je echt op stap moeten.

De eerste twee frambozenbieren die ik proef zijn op basis van witbier. In de naam staat de framboos meestal niet genoemd. Wie het etiket leest, ziet dat Wittekerke Rosé tien procent frambozensap bevat. Daarnaast bevat het bier aroma’s en is het gezoet. Het resultaat is een zoet bier met de geur van frambozensnoepjes. De kunstmatige zoetstoffen kun je proeven. Hoegaarden Rosée is prettiger. Je merkt iets meer dat witbier de basis is, hoewel ook hier de zoete aroma’s overheersen. Het bier bevat tien procent vruchten en frambozensap. Beide bieren zijn rose van kleur en diffuus in uitstraling.  Wieckse Rosé is een bier in dezelfde stijl.

De tweede groep bieren bestaat uit echte vruchtenbieren, op basis van gezoete Lambiek. Timmermans Framboise bevat 45% framboos volgens het etiket. Het bier komt geparfumeerd over. De smaak lijkt op die van ‘winegums’. Het is een platte en plakkerige belevenis, dit bier kent weinig spannende rondingen. Beter bevalt Lindemans Framboise. Dit bier bevat maar 2,5% alcohol bij 30 procent frambozensap (naast suiker en zoetstoffen). Het doet denken aan bessensap voor griesmeel. De kleur is knalrood. Met de traditionele bierbeleving heeft het niet veel te maken, maar met bittere chocolade ontstaat een prachtige combinatie. En zijn tradities niet om doorbroken te worden?

Authentieke geuzestekers als Girardin en Boon maken ook een Framboise, maar doen minder concessies aan een zoete smaak. Met vijf procent alcohol zijn de bieren ook wat straffer dan de eerdere voorbeelden. Girardin heeft een prachtig ingetogen roze etiket op de (halve) champagnefles geplakt. Het ziet er als een plaatje uit. Het bier heeft een opvallend bittertje en is nadrukkelijk zuur. Het droge karakter maakt het een bier voor de liefhebber, maar makkelijk te combineren is het niet. De Framboise van Frank Boon is wat soepeler. De smaak meandert langs verschillende nuances: fruit, zuur, rinse aardsheid. Dat maakt dat het bier prachtig te combineren is met gerookte zalm – helemaal als er wat rode bietjes in het spel zijn.

Bacchus van brouwerij Van Honsebrouck gebruikt een Vlaamse Bruine als basis voor het Frambozenbier. Het resultaat is een mooi rond en elegant bier met duidelijke fruittonen. Een prachtige combinatie met oude Nederlandse geitenkaas. Het meest bierige bier is Bon Secours Framboise van brouwerij Caulier. Een dijk van een bier met zeven procent alcohol. Een fris bier met een aangenaam bittertje en een mooie vleug frambozen. Heerlijk om gewoon zo op het terras te drinken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.