Finalisten Bier en Gastronomie Award bekend

Finalisten Bier en Gastronomie Award bekend

[2011] Steeds meer restaurants bieden naast een wijnsuggestie ook een biersuggestie aan tafel. Om het drinken van bier tijdens de maaltijd te stimuleren reikt het Biergenootschap der Lage Landen jaarlijks de Bier & Gastronomie Award uit.

Na een spannende halve finale, waarbij de tien deelnemers gerechten moesten voorstellen bij een drietal bieren, bleven vijf finalisten over. Opvallend is dat de finalisten uit het hele land komen. Het drinken van bier aan tafel is niet iets dat tot de zuidelijke provincies beperkt blijft. HANOS ISPC in Utrecht was gastheer van de halve finale en masterclass.

Voorafgaand aan de halve finale presenteerde Guido VandenBussche van restaurant Den Dyver in Brugge, een gepassioneerde masterclass Bier aan tafel. Den Dyver is tweevoudig winnaar van de Bier & Gastronomie Award in België. In de woorden van VandenBussche is bier een volwaardig alternatief voor wijn aan tafel. Net als bij wijn dient de opbouw van licht en laag alcoholisch naar voller met een hoger alcoholpercentage te zijn. Als vuistregel past blond en witbier uitstekend bij vis, donker bier bij vlees en amberbieren bij kip. Vooral de bereidingswijze is van belang voor de keuze van het bijpassende bier. VandenBussche is voorstander van het gebruik van grote flessen. Dat staat feestelijker, en je kunt er prima mee doorschenken. Den Dyver gebruikt glazen voor het bier, die we normaal gesproken wijnglazen zouden noemen. Volgens VandenBussche zijn deze glazen echter even goed geschikt voor het serveren van bier – zeker in kleinere hoeveelheden.

Bier komt helemaal tot zijn recht in de combinatie met kaas. “Kaas moet je spoelen” in de woorden van VandenBussche. “Kaas en bier kennen hetzelfde smaakprofiel, het is redelijk grof. Kaas is vet en legt een film in de mond. Bitters en koolzuur in bier snijden door die vettigheid heen.”

De Belgische meester toonde zich zeer onder de indruk van de presentaties van de Nederlandse deelnemers aan de Bier en Gastronomie Award. Het niveau komt in Nederland steeds hoger te liggen. Uiteindelijk bleken de volgende bedrijven de beste:

De Streekerij, Arcen

Jopenkerk, Haarlem

Proeflokaal Dégust, Hoogeveen

Het Brouwcafé, Scheveningen

Belgian Beer Cafe Olivier, Utrecht

Zij zullen in de komende maanden door een deskundige jury bezocht worden. Tijdens de Horecava 2012 wordt de winnaar van de Bier en Gastronomie Award bekend gemaakt.

Het Biergenootschap der Lage Landen is een gezelschap met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld, dat zich inzet voor de promotie van bier. Het combineert de Nederlandse Bierbekendheid met de Belgische Biercultuur. Eén van de exponenten is het promoten van bier als begeleidende drank bij de maaltijd. De wedstrijd om de Bier & Gastronomie Award wordt ondersteund door Nederlandse Brouwers te Den Haag. De winnaar van 2011 was Streekrestaurant de Hofkaemer uit Bergeijk (NB).

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.