Graniet

Graniet

[2011]  In deze tijd van wintersport en winterbieren aandacht voor een kleine Oostenrijkse brouwerij met een wel heel bijzonder bier. In het Mühlviertel, een streek in Bovenoostenrijk (in de hoek tussen Duitsland en Tsjechië), ligt de kleine familiebrouwerij van Hofstetten. De huidige baas Peter Krammer is de vijfde generatie Krammer die de scepter zwaait over deze kleine onderneming. De geschiedenis van de brouwerij zelf gaat nog veel verder terug. Al in 1449 wordt al over een brouwerij in Hofstetten gesproken. Tegenwoordig brouwt men er een waaier van opvallende bieren in een aandoenlijk ouderwetse brouwerij. Het brouwhuis stamt uit 1929, en de schrootmolen, die de mout maalt, is zo mogelijk nog ouder. Een stoffige houten stellage met banden en draaiende wielen schokt en schudt onder het gewicht van de vele zaken mout die fijngemaakt moeten worden. Het lijkt een museum, maar in Hofstetten is het echt. Overigens gaat de brouwerij wel degelijk met z’n tijd mee. Afgelopen jaar konden klanten via internet zelf een bier samenstellen, wat Hofstetten vervolgens daadwerkelijk op de markt bracht.

Een eenvoudig maar smakelijk bier van de brouwerij is het Kübelbier. Een Kübel is het lokale woord voor emmer. De naam van het bier verwijst naar de emmer waarmee de brouwer in vroegere dagen wat vers bier aftapte voor zijn gasten. Wie in Hofstetten op bezoek gaat kan nog steeds het geluk hebben om samen met brouwmeester Jens Luckart naar de lagerkelders af te mogen dalen om daar zelf een emmertje bier te tappen. Het is een beetje plastisch, maar verser en lekkerder kan bier niet zijn. Inmiddels vult Hofstetten zijn Kübelbier ook op fles af. Ongefilterd, zodat het goede van de gist behouden blijft. Hoewel het een smakelijk bier is, mist het flessenbier de beleving van de koude lagerkelder, het piepende kraantje aan de tank, en het bruisende bier in de emmer.

Hoe lekker Kübelbier ook is, het bier om naar Mühlviertel af te reizen is de Granitbock. Granitbock is een zwaar donker bier van 7,3% alcohol met een volle smaak en een opvallende karameltoets. Het kent wel een heel opvallende bereidingswijze. Hofstetten kan zijn Granitbock uitsluitend in de koude maanden van het jaar brouwen. Het duurt dan nog bijna een jaar voordat het bier voor de consument beschikbaar is. Na het koken en afkoelen pompt de brouwer het wort over naar een open granieten gistbak. Op de binnenplaats van de brouwerij worden inmiddels granieten keien boven open vuur verhit. Die gloeiende stenen gooit de brouwer in het afgekoelde wort. Op het warme oppervlak van de stenen karameliseert een deel van de aanwezige suikers. Bovendien krijgt het wort zo precies de goede temperatuur voor de gisting. Na lagering gaat het bier in de loop van de zomer op fles, waarin het nog tot november mag rijpen. Die drie kwart liter beugelfles oogt eenvoudig. Goede wijn behoeft geen krans – en dat geldt ook voor bier. Om de nek van de fles hangt een plaatje dat doet denken aan de nametag dat soldaten uit het Amerikaanse leger om hun droegen. Apart, maar wel opvallend. Wie de komende tijd niet in de buurt van Bovenoostenrijk komt, kan het bier ook via internet bestellen. Je moet dan wel bereid zijn de portemonnaie te trekken, want een fles Granitbock verandert voor € 14,50 van eigenaar.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.