Trumer

Trumer

[2017] Iedereen die via StiBON zijn biersommelierdiploma behaalt, maakt kennis met de Obertrum-ervaring. De laatste twee dagen van de opleiding vinden plaats in het BierKulturHaus in het kleine Oostenrijks dorpje Obertrum, ten zuidoosten van Salzburg.

Onderdeel van de ervaring is een bezoek aan de Trumer brouwerij die midden in het dorp staat. De rondleiding wordt steevast gegeven door Johanna, klein van stuk, maar groot van enthousiasme. Met opengesperde pretoogjes en grote gebaren vertelt ze het verhaal van een bijzondere brouwerij. Een kleine familiebrouwerij waar Joseph Sigl VIII, ‘Seppi’, aan het hoofd staat. Opvallend dat sommige brouwers, net als koningen, een nummer achter hun naam krijgen om de verschillende generaties van elkaar te onderscheiden. En net als koningen worden ze bij hun voornaam aangeduid. Zo heb je Joseph VIII van Trumer maar ook Georg VI van de Schneider Weissebrauerei. Wel zo handig als de eerstgeboren zoon steeds naar z’n vader wordt vernoemd. Trumer brouwt ongeveer 1% van de totale Oostenrijkse bierplas wat neerkomt op ongeveer acht miljoen liter per jaar.

Hoofdmoot van de productie is Trumer pils, een prachtig gebalanceerd pils dat gevaarlijk goed doordrinkt. Mooi droog en een aantrekkelijke bitterheid. Natuurlijk brouwen ze ook een Märzen, dat wat zwaarder en ietsje zoeter is. De Märzen komt ook in een ongefilterde “Original 1601” versie op de markt. Maar koning van het gamma is een bier met het laag alcoholpercentage. Hopfenspiel heeft maar 2,9% alcohol, en zit barstensvol citrusfruitige hoparoma’s. Niet bitter, maar knisperend droog, dorstlessend en heerlijk verfrissend. Hopfenspiel is ultieme bewijs dat een goed bier niet veel alcohol nodig heeft. Het bewijs dat je geen kunstgrepen zoals citroenlimonade nodig hebt om een zomers 2,5% bier te produceren. Het bier valt bij iedere groep StiBON-biersommeliers zo in de smaak dat één van hen er zelfs voor heeft gezorgd dat het Hopfenspiel tegenwoordig bij Albert Heijn in Nederland verkrijgbaar is.

Om het bier zo mooi zuiver te houden doen de brouwers van Trumer een paar bijzondere dingen. Zo verwijderen ze bij het schroten de kafjes van de gerst. Ze doen het graan bewijze van spreken de kleren uit. Het beslag wordt gemaakt van ‘naakte’ moutkorrels. Het leidt tot minder bitterheid en een hogere stabiliteit van het bier. Vlak voor de klaring worden de kafjes weer toegevoegd, want ze zijn noodzakelijk om een heldere wort te krijgen. De vergisting vindt plaats in grote staande roestvrijstalen tanks, die je op het eerste gezicht ook van andere brouwerijen kent. Pas als je via een wenteltrap rond een van de gisttanks op de bovenste verdieping terecht komt, zie je dat deze tanks van boven open zijn. Je kunt er simpel de harde bitterstoffen van de hop van het bier af scheppen. Ook dat draagt bij aan het verfijnde karakter van het bier.

Een karakter dat een Amerikaanse bierhandelaar zo beviel, dat hij de brouwerij wilde kopen. Hij had het bier in Australië, waar het per ‘ongeluk’ verkocht wordt en in de beste hotels van Wenen geproefd. Kopen kon niet, maar voor ettelijke miljoenen mag hij het bier in Berkeley bij San Francisco nabrouwen volgens de strikte regels van de brouwerij. En zo kunnen ook de Amerikanen van een verse Trumer genieten. Maar alleen het pils. Want het hoppenspel, dat komt alleen uit Oostenrijk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.