
03 mei Lentebock
[2011] In het komende nummer van Bier! staat een artikel over de achtergrond van lentebock, het seizoensbier van deze maanden. Een uitgelezen kans om een aantal bieren aan een praktijktest te onderwerpen. Bij de keuze welke bieren te proeven, heb ik me laten leiden door de keuze die bij de slijterijen van Mitra beschikbaar is.
Einbecker Mai Ur Bock is de enige die niet van Nederlandse bodem is. Het bier is een typisch staaltje van ‘reverse engineering’. De bieren van Einbeck staan volgens overlevering aan de basis van de term bockbier. Dat was ooit de kwalificatie voor een uitzonderlijk goed bier. Het vraagt niet veel inzicht om te zien hoe de naam Einbeck, langzaam verworden is tot ein bock. Tegenwoordig geeft de term bockbier niet meer en niet minder aan dat het gaat om een zwaarder bier. Het oerbier uit Einbeck ruikt vriendelijk, een beetje naar bloemetjes. De kleur is goudgeel, net als alle andere lentebocken. De smaak is een beetje zoetig, met een aangenaam bittertje. Niet te nadrukkelijk.
De lentebock van Budels heeft net als z’n Duitse broer 6,5% alcohol. In de geur en smaak is een licht zuurtje terug te vinden. Dat is niet verbazend als je weet dat Budels als enige brouwerij voor z’n bock tarwemout heeft gebruikt. Het maakt het bier iets scherper, maar ook zacht.
Brand heeft een lentebock gebrouwen die in de neus heel vlak over komt. In de mond maakt dit bier de matige eerste indruk meer dan goed. Het bier is een beetje mineralig, ziltig zelfs. Dat maakt het spannend.
Gulpener Lentebock ruikt vriendelijk en hel toegankelijk. De neus is stevig en doet denken aan eindeloze weilanden. Het etiket spreekt over amandeltjes, maar die ben ik niet tegengekomen. De smaak is rond, en niet heel nadrukkelijk.
Het bier van Grolsch doet zijn reputatie eer aan als het meest zoete bockbier op de markt. Daarmee heeft het een grote schare fans opgebouwd. De smaak is snel weg. Maar voordat het zover is proef je tonen van drop en zoethout.
Hertog Jan heeft net als Grolsch suiker bij de ingrediënten staan. De geur is kruidig en doet in de verte denken aan jeneverbessen. De kruidige smaak is omfloerst door zoetigheid maar blijft wel lang hangen. Als enige van de geproefde bieren heeft Hertog Jan een alcoholpercentage van boven de zeven procent: 7,2%
Jopen heeft een lentebier gebrouwen (ze noemen het geen bock) die nagist op fles. Naast gerstemout is gebruik gemaakt van haver. Daarnaast hebben de brouwers het bier gekruid met koriander. Het resultaat is een kruidig bier – als enige met een diffuse uitstraling.
Alfa Lentebok heeft een vriendelijke geur die aan bloemen en hooi doet denken. De smaak neigt naar zoetig, maar lang niet zo nadrukkelijk als het lentebier van Grolsch. Het bier heeft een licht zuurtje, maar nauwelijks bitterheid.
Welke van de bovenstaande bieren het beste smaakt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. En de selectie van Mitra is nog maar het topje van de ijsberg. In totaal zijn er dit jaar alleen al veertig Nederlandse lentebieren gebrouwen. Meer dan genoeg te ontdekken dus.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.