Lager in Zuid Afrika

Lager in Zuid Afrika

[2007]  Het nadeel van Zuid Afrika is dat je er in de supermarkt geen bier  kunt kopen. Je moet er naar de kroeg of naar een speciale liquorstore om aan je gerief te komen. De keuze in biersoorten is in zo’n slijterij beperkt. Je kunt bijna alleen lager krijgen, maar wel in veel verschillende merken. Vrijwel alle bieren zijn afkomstig van South African Breweries (SAB), dat ongeveer 98% van de markt in handen heeft. Je vindt er het alom tegenwoordige Castle en Carling Black Label – de grootste biermerken van het land. Maar omdat SAB inmiddels een wereldwijd bedrijf geworden is, kom je er ook hun buitenlandse merken tegen: Miller uit Amerika, Pilsner Urquell uit Tsjechië en Peroni uit Italië. Ook zie je veel Amstel , dat door SAB onder licentie mag worden gebrouwen.  Het grootste importbier is Windhoek uit Namibië. Met een beetje moeite kom je ook Heineken en Grolsch tegen.

Niet geïmporteerd maar lokaal gebrouwen zijn de flessen Bavaria die te koop zijn. Het etiket van het premiumbier lijkt op het Nederlandse etiket, maar ze hebben hier ook blikken Bavaria Draught en Lite. De smaak van het bier zelf haalt het niet bij het origineel uit Nederland. Er zit een soort papperige lompigheid aan, die je vaker tegenkomt in warme landen. Daardoor heb je snel een vol gevoel. Het Draught bevalt me al een stuk beter. Toch kom ik tot de conclusie dat Bavaria het lekkerst smaakt als het uit Lieshout komt.

In de liquorstores staan de bieren staan in koelkasten met glazen deuren, of in een aparte koelcel heerlijk koud te zijn. In Kaapstad vond ik in een zo’n koelcel een jongen die stickers met twee rode lippen op flesjes Cobrabier aan het plakken was. “Voor Valentijnsdag”, vertelde hij me. Ik heb maar niet gevraagd wat twee lippen met de tekst ‘extra smooth’ te maken hebben met Valentijnsdag. Hij vertelde me dat Cobra een extra zacht bier is dat oorspronkelijk uit India komt. Het wordt voor de Zuidafrikaanse markt gebrouwen in Polen. Dat is nog eens globalisering in een fles bier! Het bier wordt zo zacht doordat ze bij het brouwen maïs en rijst gebruiken. Het leidt tot een bier dat vrij vlak van smaak is. ‘Less gassy’ vertelt het etiket verder. Ik heb wat bier gekocht en toen de jongen met z’n plakkende lippen in de koelcel alleen gelaten.

Van een supermarktondernemer in Stellenbosch hoorde ik dat de wet, die verbiedt om in een supermarkt bier te verkopen, is aangenomen onder druk van SAB. Op die manier kon de onderneming het monopolie op de biermarkt beter beschermen. De concurrentie blijft uit het straatbeeld en de brouwerij hoeft niet bang te zijn voor een prijzenslag tussen supermarkten. Het gekke is dat je in de supermarkt wel volop wijn kunt krijgen. Dat heeft te maken met de internationale boycot van Zuid Afrika in de tijd van de Apartheid. De wijnboeren hadden extra verkoopmogelijkheden nodig om nog een beetje geld te verdienen. Overigens gaat de wet veranderen. Vanaf 1 maart is Johannesburg de eerste regio waar bier in de supermarkt verkocht gaat worden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.