Staar op het schrikjaar

Staar op het schrikjaar

[2020] Tja, ik kan er niet om heen in de staar op het jaar 2020. Het is niet alleen een schrikkeljaar, maar ook een schrikjaar gebleken. Het begint nog zo goed. Veel brouwerijen kijken uit naar een mooi start van de roaring twenties. Maar liefst vier brouwerijen vieren hun 150 jarig bestaan.

Zeker in de eerste maanden staan bierige vrouwen centraal. Niet alleen wordt de Nederlandse afdeling van de Pink Boots Society officieel opgericht, ook wint Amber Ott het Nederlands Kampioenschap biertappen. Lucie Wigboldus begint voortvarend als verse directeur van Nederlands Brouwers en weet in de loop van het jaar verschillende nieuwe brouwerijen te overtuigen om lid te worden van de brancheorganisatie, die daardoor haar naam nog beter waar maakt. Van groot tot klein en van oud tot nieuw vindt er inmiddels onderdak. De gezusters De Heij weten een groot publiek te bereiken met hun ondernemersboek over de eerste vijf jaar van Gebrouwen door Vrouwen.

En dan wordt het maart en is alles anders. Corona is niet meer alleen een Mexicaans biermerk maar ook een afschrikwekkende ziekteverwekker die ook buiten China en Italië huishoudt. De besmettingscijfers die het RIVM iedere dinsdag bekendmaakt, worden door brouwers en kasteleins met angst en beven gevolgd. Het is spannender dan de Championsleague. De overheid legt het land en bovenal de horeca plat. In de persconferenties speelt alweer een vrouw de hoofdrol, dit keer als gebarentolk. De bierwereld staat op z’n kop. De verkoop via de horeca valt stil, het evenementenseizoen wordt bijna helemaal afgeblazen, sportkantines gaan dicht. Vooral de verkoop van pils heeft er onder te lijden. De afzet keldert met tientallen procenten. De grootscheeps gesponsorde uitrol van het Amerikaanse Budweiser wordt in de knop geknakt.

Maar gelukkig blijven wel bier drinken. De verkoop via (web)winkels explodeert. Het zijn vooral de bijzondere bieren, de genietbieren, die goed lopen, naast de onstuitbare opmars van de alcoholarmen. Brouwerijen weten niet hoe snel ze hun eigen webwinkeltje moeten openen. Pakketbezorgers tillen zich een breuk aan dozen bier. Desondanks besluit Beerwulf aan het eind van het jaar z’n bedrijfsmodel om te gooien. De drive-through bierwinkel doet z’n intrede bij de brouwerijen, cafés worden take aways. Online quizzen, podcasts en proeverijen schieten als paddenstoelen uit de grond.

In juni mag de wereld weer even open. Cafés en proeflokalen met grote terrassen profiteren, zeker omdat de meeste gemeentes hun vergunningbeleid verruimen. Brouwerijen hebben een nieuw probleem: waar halen ze ineens zoveel vers bier vandaan? Het Amsterdams Museum maakt bier museaal. We trekken de natuur in. De verliezer is het verborgen bruin café in een steegje in de stad. Lang duurt het allemaal niet. En net zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt één zomer nog geen goed jaar. Vanaf oktober gaat de wereld weer langzaam dicht. Een online proeverij is aardig, maar niet voor de eeuwigheid. Ondernemers hebben het moeilijk. Vooral de onzekerheid hoelang deze geseling zal duren, maakt het zwaar.

niet alles is kommer en kwel. Sommige brouwerijen lopen als een dolle, mede dankzij de aandacht voor locale producten. Heineken roert zich opnieuw met overnames en samenwerkingen. Kaapse Brouwers en Kompaan tonen nieuw elan. Ondertussen opent Gulpener het meest groene brouwhuis van de wereld en valt daarom terecht in de prijzen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.