Als de lijsttrekker een biertje is, welke dan?

Als de lijsttrekker een biertje is, welke dan?

[2010] Na een paar weken campagne is de kiezer murw gebeukt door het verkiezingsgeweld. Tijd om eens op een andere manier naar de lijsttrekkers van de grote partijen te kijken. Als de lijsttrekker een biertje is, welke dan?

Laten we om te beginnen eens kijken naar de kleur van de partijen, en daar een bijpassend bier bij kiezen. De SP is rood. Dat is makkelijk: daarbij kies ik een kriekenbier, laten we zeggen die van Frank Boon. Ook de PVV is niet moeilijk, daar hoort een witbier van Hoegaarden bij. De VVD is oranje. En hoewel er in de voetbalgekte wel een paar oranje bieren te krijgen zijn, ga ik voor amber, dat is dicht genoeg in de buurt. De Koninck is een mooie. Bovendien, als je daar te veel van drinkt wordt je blauw zodat we beide kleuren van de VVD behandeld hebben. De PvdA is ook rood, maar in standpunten wat minder rood dan de SP. Zal ik voor Wieckse Rosé kiezen? Tenslotte kom ik bij de drie partijen die zich in het groen hullen. Er bestaan maar weinig groene bieren, dus moet ik iets anders verzinnen. GroenLinks is Gulpener, die brouwerij heeft van duurzaamheid haar speerpunt gemaakt, dat past. Dan houd ik nog twee biermerken over die zich in het groen tooien: Grolsch en Heineken. Laat D66 dan Grolsch zijn, en het CDA Heineken.

Maar klopt deze verdeling ook met de lijsttrekkers?

Emile Roemers en Frank Boon Kriek lijkt me geen combinatie. Hoewel Roemers als een kriekende dag aan het begin van zijn lijsttrekkerschap staat, komt hij toch meer over als een rondborstige Brabander, een typische Bavaria drinker: genietend en een tikje ondeugend.

Geert Wilders en Hoegaarden witbier is bijna goed, tot aan de witte schuimkraag boven het bier aan toe. Alleen zou ik niet voor een buitenlands bier kiezen maar voor Wieckse Witte, net als Wilders oorspronkelijk afkomstig uit Limburg. Bovendien allitereert het zo lekker.

Over Mark Rutte en De Koninck ben ik niet ontevreden. Dat bier past bij de man die leider is in de opiniepeilingen.

Wat niet past is Job Cohen en Wieckse Rosé. De man is Amsterdam, verbinden en vrienden. Hier past alleen ‘ons bier’, Amstel. Vooruit, Amstel Gold. Want Amstel 1870, zo oud is Cohen nu ook weer niet.

Voor GroenLinks had ik Gulpener op het oog, maar welk bier van deze duurzame brouwerij past dan het best bij Femke Halsema? Ik ga voor Chateau Neubourg, een pittig pils met een krachtige bite in een prachtige verpakking.

De parmantige groene Grolschfles is inderdaad wel wat voor Alexander Pechtold. Ook het vakmanschap past de D66 leider wel.

En dan Jan Peter Balkenende. Ik hoorde dat hij graag een biertje drinkt. Maar is Heineken het bier dat bij de man past? Ik weet het niet. Heineken is marktleider, en het CDA niet meer, als we de peilingen mogen geloven. Zijn alter ego Harry Potter is te jong om te drinken en dan zou het Bavaria 0.0 moeten zijn. Maar dat is flauw. In de christelijke traditie kan Balkenende niets anders dan een kloosterbier zijn. En na vier kabinetten met zijn naam en het trappen tegen de wind in, is dat vanzelfsprekend La Trappe Quadrupel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.