Amerika kleurt oranje

Amerika kleurt oranje

[2012] In de loop van oktober kleurt Amerika steeds meer oranje. Met voetbal heeft dat niets te maken. Qua sport is het de Worldseries van Major League Baseball dat de klok slaat in deze tijd van het jaar – het ‘wereldkampioenschap’ van Amerikaanse clubteams. Met ons koningshuis heeft het evenmin weinig te maken, ondanks dat de Pelgrim Fathers vanuit Nederland hun tocht naar het westen ondernamen.

Oranje is voor de Amerikanen de kleur van pompoen. Die pompoen staat weer symbool voor de herfst. 31 oktober komt de pompoenverering tot een spetterend hoogtepunt: Halloween. Kinderen lopen de deuren af met lantaarntjes in uitgeholde pompoenen: ‘trick or treat?’ Vergelijk het met ons Sint Maarten. Inmiddels is Halloween uitgegroeid tot een commercieel griezelfeest voor alle leeftijden. In de aanloop spelen allerlei producenten van voedingsmiddelen in op de pompoen. Natuurlijk pompoensoep en pompoentaart. Koffieketen Starbucks biedt koffie aan met speciale pompoenkruiden. Dunkin’ donuts heeft donuts en cupcakes met een knal oranje mierzoete pumpkin icing en bij McDonalds kun je pumpkin ijs krijgen.

Ook brouwers laten zich niet onbetuigd. Pumpkin ale begint uit te groeien tot het equivalent van ons bockbier: de bierige ambassadeur van de herfst. Nu heeft pompoen zelf niet zoveel smaak, het levert hoogstens wat zetmeel en suikers aan het wort. De bieren moeten het vooral van de kruiden hebben die  ook gebruikt worden voor pumpkin pie: kaneel, gember, nootmuskaat, allspice en kruidnagel. Qua smaak heeft wel iets weg van onze speculaaskruiden, of beter nog de kruiden van Glühwein.

Natuurlijk geeft iedere brouwer zijn pumpkin ale een prachtige koperen oranje gloed. In de smaak overheersen de kruiden. De meeste bieren hebben een zacht zoet karakter, zoals je ook in onze bockbieren vindt – maar zonder de bitterheid. Ook het alcoholpercentage komt overeen met onze bockbieren, tussen 5,5 en 7,5%.  Steeds meer Amerikaanse brouwers kunnen geen weerstand bieden aan de verleiding om voor de herfst hun eigen versie te brouwen.

Shipyard Ale uit Maine maakt een versie waarbij vooral kaneel overheerst. De eigenzinnige brouwerij van Dogfish Head noemt zijn versie ‘Punkin Ale’, maar ondanks de grote letters “punk” op het halsetiket is dit een heel toegankelijk bier, zonder uitgesproken smaken waar deze brouwerij patent op lijkt te hebben. In Nederland is Pumpkin Ale van het New Yorkse Saranac het best verkrijgbaar. Sinds enkele jaren brengt importeur Bier & Co dit bier op de markt. Het is een mooie klassieke versie, moutig zoet en kruidig met tonen van gember, kaneel en kruidnagel. Een smaakvolle begeleider voor een Caribbisch gekruid gebraden kippetje.

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als er niet ook “imperial” versies bestaan met een veel krachtiger alcoholpercentage. De bierwinkel van brouwerij De Molen heeft soms de PumKing ale van Southern Tier op voorraad, een bier dat overigens vooral sterk alcoholisch van smaak is.  Shock-Top brouwerij uit Illinois maakt zelfs een variant op basis van witbier, wat vanzelfsprekend een wat frissere smaak geeft.

Het is dat wij al zo’n prachtige bockbiertraditie hebben, anders zou het ook een mooi idee zijn voor de brouwers in Nederland. Er zijn tenminste drie brouwerijen die deze handschoen toch opgepakt hebben. Jopen brouwde in samenwerking met SNAB een Mashing Pumpkins, een mooie kruidig, droge imperial pumpkin ale. De Leidse brouwerij combineert het beste van twee werelden: een raisin – pumpkin bockbier. Zo kleurt ook de Nederlandse herfst een beetje oranje.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.