30 nov Amsterdams stout komt tot leven
[2006] Zo vaak komt het niet voor dat een dood biermerk weer tot leven gewekt wordt. Toch voltrok dit mirakel zich onlangs in Amsterdam. Voor het eerst sinds jaren vloeide er weer Van Vollenhoven Stout uit de bierkraan.
Voor de herintroductie van dit bier was een bijzondere locatie gekozen: de Pilsner Club in Amsterdam, beter bekend als “De Engelse Reet”. Dit café is één van de markantste kroegen van de hoofdstad. Al meer dan honderd jaar is het in handen van de familie Van Veen. Het café heeft geen bar, Teun van Veen bedient samen met zijn collega’s aan tafel. Voor de introductie van Van Vollenhoven Stout waren die tafels overigens verdwenen. Maar zelfs de extra ruimte die daardoor ontstond, was onvoldoende voor de menigte belangstellenden, die op de herintroductie was afgekomen. Een valkenier had zelfs een levende gekroonde valk meegenomen.
Van Vollenhoven Stout is een donker, bijna zwart, speciaal bier dat oorspronkelijk werd gebrouwen door brouwerij “De Gekroonde Valk” in Amsterdam. De brouwerij werd opgericht op 14 juli 1733 (nog voor de Franse Revolutie!). In 1791 werd zij overgenomen door de Rotterdamse familie Van Vollenhoven, die ook zijn naam gaf aan verschillende bieren. Het hoogtepunt van de brouwerij lag in het laatste kwart van de negentiende eeuw, onder leiding van de sociaal bewogen Willem Hovy, kleinkind van de weduwe Van Vollenhoven. Eén van zijn nazaten was eregast op de herintroductie van het bier.
Rond 1900 was de brouwerij met afstand de grootste van de stad, groter dan Heineken en Amstel. Nog steeds vind je op de Hoogte Kadijk een pilaar met daarop een gekroonde valk, die aangeeft waar de trotse brouwerij eeuwen lang gestaan heeft. De Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie van Nederlands Indië bleken funest voor de brouwerij. In 1949 nam Heineken het bedrijf over om in 1956 de poorten voorgoed te sluiten. Tot 2002 brouwde Heineken jaarlijks een kleine hoeveelheid Van Vollenhoven Stout om het merk levend te houden. Het obscure biermerk trok echter nauwelijks de aandacht en het brouwen van dit speciale bier leverde meer ellende op dan het aan inkomsten opbracht.
Een groepje enthousiastelingen wist Heineken echter zo ver te krijgen een licentie te verlenen om dit bier opnieuw te brouwen. Brouwer Guus van Roijen van brouwerij De Schans uit Uithoorn wist op basis van een origineel recept uit 1949 het bier weer tot leven te wekken.
Het gitzwarte bier is vol van smaak met een licht bittere afdronk. Er is maar een hint aanwezig van de wrange branderige smaak die de meeste Ierse stouts kenmerkt. Aan de andere kant heeft het duidelijk een zoetje, wat Van Vollenhoven vroeger ook bij de vrouwen tot een populair bier maakte. Met 7% alcohol kun je het moeilijk een doordrink bier noemen. Aan de andere kant, de aanwezigen in De Engelse Reet lieten zich het bier goed smaken. Ze gingen pas weg toen alle vaten Van Vollenhoven Stout leeggedronken waren.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.