Ankerplaats

Ankerplaats

[2012] Er bestonden nogal wat brouwerijen die zich tooien met een anker. Het anker als toonbeeld van vasthoudendheid, hoop en vertrouwen, of gewoon van de scheepvaart. In Nederland is er nog maar een beetje anker over. De Budelse Brouwerij in Budel startte ruim 140 als brouwerij “Het Anker”, in de hoop dat alles goed zal gaan, zoals de overgrootvader van de huidige brouwers Carine, Gerard en Harry Arts liet optekenen. Inmiddels staat de brouwerij bekend onder de naam van het Brabantse dorpje waar de brouwketels staan. Wel is het anker nog steeds op de etiketten terug te vinden. We hadden ooit meer brouwerijen met de naam het Anker. Mill, Hulst, Halsteren, Roosendaal, Mook, Beek en Donk, Kaatsheuvel, Maashees, Megen, Blerick, Broekhuijzen, Horst, Lottum en Hardinxveld hadden ooit zo’n brouwende ankerplaats.

De dichtstbijzijnde werkende brouwerij met de naam Het Anker vinden we nu in Mechelen. Het Anker kan zijn verleden terugvoeren tot 1472, toen in het Begijnhof voor het eerst bier werd gebrouwen. In de 19e eeuw gaat de brouwerij over in private handen en nog steeds staan familieleden van Louis van Breedam aan het roer van de onderneming. De brouwerij is niet alleen bezoek waard om zijn bieren, hoewel die absoluut de moeite waard zijn. Ze dragen de naam van de gouden munt van Keizer Karel, die in Mechelen opgroeide. Voor mij is de Carolus Tripel – volblond, krachtig en met een hartverwarmende zoete kruidigheid de topper – vooral als de temperaturen buiten nog niet boven de 12 oC komen. Op dagen dat mijn smaak naar bitter staat, gaat mijn voorkeur uit naar de Hopsinjoor, een bier dat zijn subtiele, maar duidelijk aanwezige bitterheid verkrijgt doordat Het Anker maar liefst vijf verschillende hopsoorten in het recept gebruikt. Beide bieren zijn echte genietbieren. Met een alchoholpercentage van 8%, of zelfs 9% voor de tripel kun je het moeilijk doordrinkers noemen. Op 24 februari, de geboortedag van Keizer Karel, brouwt Het Anker een nog zwaarder donker bier met bijzondere aromaten. Cuvée van de Keizer heeft een houdbaarheid van minstens tien jaar aldus het etiket. Ik neem de proef op de som, en hoop in 2022 te kunnen melden of de claim van de brouwerij klopt. Het zal nog een zwaar beroep op mijn zelfbeheersing doen om niet alle flessen voortijdig op te drinken.

Het Anker beschikt ook over een uitstekende brasserie. En wat kun je daar nu beter eten dan een Mechelse koekoek met witloof en een saus van Cuvée van de Keizer? Die koekoek blijkt trouwens geen echte koekoek te zijn, maar een stevig uitgevallen kip. Als begeleider past natuurlijk hetzelfde bier, maar de tripel gaat misschien nog wel beter. Een diner laat zich vervolgen met een sabayon van de brouwer met Gouden Carolus Classic. Wie het gastronomisch genoegen wil afsluiten met een eigen Carolus whisky moet nog wat geduld hebben. De whisky ligt te rijpen op eikenhouten vaten en is pas in december 2013 op dronk.

Wanhoop niet, wanneer je in de brouwerij te veel van de bieren geniet en de reis niet verder met de auto kunt vervolgen. Het Anker beschikt niet alleen over een brasserie maar ook over een knus hotel met kamers die over de binnenplaats van de brouwerij uitkijken. Je beleeft de volgende ochtend de bedrijvigheid van het brouwersleven uit de eerste hand.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.