Bamberg

Bamberg

[2009]  Het kleine stadje Bamberg in het noorden van Beieren mag je gerust een mekka voor bierliefhebbers noemen. De stad kent maar liefs negen onafhankelijke brouwerijen, waarvan het merendeel nog in familiehanden is. Om al die brouwerijen van mout te voorzien telt de stad ook twee mouterijen. Tenslotte heeft Bamberg ook nog een fabriek van brouwketels en een biermuseum binnen de grenzen.

De meeste brouwerijen liggen midden in de stad, op de plek waar ze al eeuwen gevestigd zijn om de dorstige kelen te smeren. Brouwerij Fässla en brouwerij Spezial liggen zelfs recht tegenover elkaar in de Oberige Königstrasse. Dat scheelt tijd bij het maken van een ontdekkingstocht naar de bieren van Bamberg. Voor de dorstige reiziger hebben Fässla en Spezial een bijkomend voordeel. Beide brouwerijen hebben enkele gastenkamers, je kunt blijven slapen. ’s Morgens wordt je wakker van het vrolijk gerinkel van de flessen op de vullijn. Zoals vrijwel alle brouwerijen in Bamberg beschikken Spezial en Fässla over een eigen stube waar je aan blank geboende tafels kunt genieten van de lokale bierspecialiteiten en een deftige maaltijd. Als je geluk hebt, staat er schnitzel ‘mit Musik’ op de kaart. Verwacht dan geen optreden van de lokale harmonie aan tafel. ‘Mit Musik’ slaat op een overvloedige hoeveelheid gebakken ui. Naar verwachting zal de gast later op de avond zelf een deuntje blazen. De brouwcafé’s gaan redelijk vroeg dicht. Rond 23.00 uur sluiten de deuren van de stube. De gasten die binnen zijn, en zeker de gasten die blijven slapen mogen blijven drinken, maar nieuwe gasten worden niet meer binnengelaten.

In vrijwel iedere brouwerij kun je ook een ‘U’ bestellen, hoewel dit bier niet altijd op de kaart staat. De U staat voor een Ungespundetes, een bier dat direct uit de brouwerij getapt wordt. Het heeft daardoor minder koolzuur heeft, maar verser bier bestaat niet. Welk bier als U geschonken wordt hangt af van welk vat op dat moment is aangeslagen. U is niet te transporteren, je kunt het alleen in de eigen brouwstube drinken. Het is een werkelijk uniek bier.

De lokale bierspecialiteit is Rauchbier, een bier met een typische rooksmaak. Een deel van de mout om het bier van te brouwen is boven een smeulend beukenvuur gedroogd. Het bier krijgt daardoor een rokerig aroma en een mooie volle bruine kleur. Het Rauchbier van brouwerij Schlenkerla is verreweg het meest bekend. Schlenkerla exporteert zijn bier tot in Amerika en Japan. In de stube schuiven toeristen en lokale Bambergers aan aan lange tafels rond de traditionele steenoven, die het drinklokaal in de winter op temperatuur houdt.

In de zomer gaan de Bambergers ‘auf Keller’. Dit betekent niet dat ze in een koude bierkelder verkoeling zoeken tegen de zonnehitte. Nee, auf Keller is een terras, vaak boven op een heuvel. Het gebruik gaat terug naar de tijd dat de brouwers in de heuvels rond de stad gangen groeven om het bier in alle rust bij constante temperatuur te laten rijpen. Al snel ontstond de gewoonte om bij de ingang van die kelders een verkooppunt van bier in te richten. Bij het verkooppunt kwam een terrasje en zo ontstond de vreemde gewoonte om een terras op een heuvel een kelder te noemen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.