Bavaria 8.6

Bavaria 8.6

[2013] Wat is er leuker om uit je comfort zone getrokken te worden om bieren te proeven waar je anders geen moment bij nagedacht zou hebben. Voor mij was dat het geval toen een van de medewerkers van Bavaria mij enthousiast vertelde over het brede gamma 8.6 bieren dat de Bavaria brouwerij voert. Nog niet in Nederland weliswaar, maar wel bijvoorbeeld in Frankrijk. De bieren staan hoofdzakelijk in glimmende halve liter blikverpakking op de schappen.

Nu weet ik dat blik een betere verpakking is om bier tegen licht te beschermen dan een flesje. Maar toch, ik moet er aan wennen. Een verpakking die iedere stevigheid verliest zodra je met het lipje het deksel doorboort – onder het gesis als een slang die het leven laat – dat is het niet voor mij. Een bierverpakking moet je kunnen vastgrijpen met een stevige handdruk als van een goede vriend. Een open bierblik voelt als een slap handje, en een modern half liter blik is het slapste handje dat je je kunt voorstellen. En hoe goed het bier dan ook tegen licht beschermd is, het kost veel overredingskracht om die weke eerste indruk weer recht te zetten. Een van de argumenten is de positieve milieueffecten van die steeds dunnere verpakking. Het is een rationeel argument dat mijn emoties maar met moeite weet te verleiden.

Terug naar het bier. Een van de redenen om er niet naar om te kijken was dat ik ervan uitging dat 8.6 eigenlijk een propositie is voor mensen die veel alcohol voor een lage prijs willen drinken. Mensen voor wie een gewoon pils van 5% alcohol niet genoeg ‘bite’ heeft. Een bier dat vroeger 8,6% alcohol had, maar waarvan het alcoholgehalte tot 7,9% is bijgesteld omdat de bierbelasting op bieren boven de 8% in Frankrijk tot belachelijke hoogten is opgeschroefd in een nauwelijks verholen poging om de eigen wijnindustrie te beschermen. Maar als 8.6 speciaal voor wino’s bedoeld is, dan heeft het geen zin, de familie uit te breiden met een 8.6 Red, 8.6 Absinte, 8.6 Black en zelfs 8.6 Extreme. Kortom, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

De ‘originele’ 8.6 is een zoetig, wat zwaarder pils. Een pils op steroïden zeg maar. Maar wel eentje die een verfijnd hopbittertje ontbeert. Een bier dat niet veel vijanden zal maken, maar ook niet heel spannend is. De red biedt al heel wat meer diepgang. Zong Arne Jansen niet ooit over ‘meisjes, met rode haren ….’? Gentlemen may prefer blondes, maar bij 8.6 is die rode gloed verlokkelijk. Nog steeds domineert het zoete aspect, maar de rode 8.6 biedt ook aroma’s van kastanje en gekonfijte kersen. Bovendien heeft dit bier een licht bitterder nasmaak. De 8.6 black is een prachtig donker bier met een crèmekleurige schuimkraag. Bovendien in een prachtig zwart gelakt en geschubd blik. Misschien nog steeds een vrouwenhandje als je het blik opendoet, maar dan wel één in een buitengewoon chique handschoen. In de smaak is wel iets van koffiesnoepjes te ontdekken. Het meest exotisch is 8.6 Absinthe met 8,3% alcohol. Alleen de geur heeft al een bloemigheid van deze likeur. Deze dame is goed geparfumeerd. De bloemig tonen komen ook in de smaak terug. Ik wordt er wat high van – dronk Van Gogh geen absinth voordat hij zijn oor af sneedt? De 8.6 extreme blond is precies dat. Fluweel zacht en levensgevaarlijk doordrinkbaar met 10,5% alcohol.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.