Bierklimaat in Kopenhagen

Bierklimaat in Kopenhagen

[2009]  De klimaattop in Kopenhagen heeft de afgelopen week weinig resultaat gehad. Misschien hebben de deelnemers te weinig tijd genomen om zich te verdiepen in het bierklimaat van Kopenhagen. Bier verbroedert. Met een mooie pul bier op tafel had overeenstemming wellicht binnen handbereik gelegen. En het bierklimaat in Kopenhagen, in heel Denemarken is schitterend.

De laatste tien jaar zijn tientallen nieuwe brouwerijen opgericht die opvallende nieuwe bieren maken. Bieren die bol staan van de smaak. Net als in Nederland was de Deense biermarkt verworden tot een monocultuur van alleen maar pilsener bieren. Carlsberg (met dochteronderneming Tuborg) was en is dominant marktleider. Als reactie op het eenzijdige bieraanbod begonnen jonge ondernemers met het brouwen van afwijkende bieren. Tot hier is het verhaal niet heel verschillend met Nederland waar Heineken (met dochterondernemingen Amstel en Brand) de markt domineert.

De Deense marktleider besloot de nieuwe marktontwikkeling in de armen te sluiten en de ontwikkeling van een nieuwe Scandinavische biercultuur te stimuleren. De belangenorganisatie van de bierbrouwers richtte een Bieracademie op en Carlsberg begon amateurbrouwers te trainen. Ze brengen de brouwers de fijne kneepjes van het vak bij en stimuleren zo verbreding van de biermarkt. Via de website is een brochure te downloaden over de ‘Deense Biertaal’, een handig gidsje waarin de bekendste biertypen beschreven staan, maar ook woorden om de smaak van een bier te beschrijven. De benadering heeft succes. In iedere Deense supermarkt is een ruime selectie regionaal bier te koop, in iedere regio en in ieder seizoen weer andere bieren. De Deense vereniging van bierliefhebbers heeft ruim drie keer zoveel leden als de Nederlandse.

Jaarlijks kiezen de Danske Ølentusiaster (Deense bierliefhebbers) een bier van het jaar. Dit jaar viel de keuze op Caribean Rumstout van de brouwerij Hornbeer. Dit bier is een echte krachtpatser met 11% alcohol, gebrouwen met gebrande en gerookte moutsoorten en een scheutje rum voor de Caribische twist. Het bier rijpt daarna in eikenhouten vaten. Hornbeer is bijzondere brouwerij, om meerdere redenen. In 2008 brandde de kleine brouwerij van Jørgen Rasmussen tot de grond toe af. Mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers lukte het om binnen enkele maanden een nieuwe brouwerij op te bouwen. Een brouwerij die een ongelooflijk assortiment aan bieren brouwt: witbier, rosebier, IPA, imperial IPA, rookbier, donker Weizen, bockbier,  Caribean rumstout, imperial stout, kerstbier en nog veel meer. Alle bieren komen in halve literflessen op de markt. De etiketten zijn ontworpen door Gunhild de vrouw van brouwer Jørgen. Gunhild is kunstenares en heeft haar galerie in de brouwerij.

Of de brouwerij staat in de galerie, het is maar hoe je er naar kijkt. Het is prachtige combinatie van bier en kunst. Ieder etiket is een waar plaatje. Overigens vallen die plaatjes niet bij iedereen in de smaak. De Finse alcoholpolitie verbood de verkoop van het Hornbeer Kerstbier omdat het etiket met vrolijke rendieren en een Kerstman te leuk voor kinderen zou zijn. Het is jammer voor de Finse bierliefhebber, want die missen zo een schitterend bier. Net als alle bieren van de brouwerij is het Kerstbier een stevig bier, met een aangenaam zoetje, kruidigheid van laurier en tijm en behoorlijk wat hopbitterheid.

Een mooi bier om het Kerstmis mee tegemoet te gaan. In Kopenhagen bijvoorbeeld.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.