Bierrevolutie aan tafel

Bierrevolutie aan tafel

Zeven jaar geleden moet het dus zijn dat mijn partner Karel die zomerse middag plagerig liet weten af te reizen naar een leuke strandtent in Scheveningen. Om het eenjarig bestaan van het Bierburo van Henri Reuchlin ‘op gepaste wijze’ te vieren. ‘Pas één jaar?’ reageerde ik verbaasd. In mijn beleving was het al járen een gevestigd instituut, met Henri als rots in de bierbranding. Dat had hij dan verdomd snel geflikt. Nu bestaat zijn Bierburo ‘opeens’ ál acht jaar! De tijd maakt gekke bokkensprongen. Niet dat er niets is gebeurd in de afgelopen tien jaar, in tegendeel: bier maakte een historische groeistuip mee, die nog lang zal nadonderen.

Hou ik het even bij mijn culinaire vakgebied – bier in de keuken en vooral aan tafel -, dan mag je rustig spreken van een omwenteling, een revolutie, een annexatie. Waar tien jaar geleden eetgelegenheden die bier als drank bij de maaltijd promootten, echt met een lantaarntje te zoeken waren, voert nu vrijwel elke tent die opent of heropent een spannende bierkaart en geeft bieradviezen bij zijn gerechten (wijnbars uitgezonderd). Nog even en het is voor ons Hollanders net zo vanzelfsprekend als voor onze Belgische en Duitse buren, om een lekker bier te bestellen bij het eten.

We hebben dan ook eindelijk wat te kiezen. Er zijn in korte tijd zoveel speciaalbieren bijgekomen; van het teerste lichtgeel tot het diepste nachtzwart. Zwaar, licht, intens, zoet, zuur, zilt, hartig, bitter, droog, fris, houtig, fruitig, exotisch, romig zacht, verzin het maar. Die ongekende variëteit maakt het mogelijk precies dat bier te selecteren dat perfect bij je gerecht past. Bier en spijs combineren (beer & food pairing) is wat mij betreft een supergave nieuwe tak van sport. Ik schreef er afgelopen jaar een instructief, inspirerend boek over: Bier&Food.

Voor enthousiaste bierconsumenten valt er een wereld te ontdekken en je hebt niet veel meer nodig dan je ogen, neus, smaakpapillen en culinaire fantasie. Die wereld bevindt zich om de hoek; in het proeflokaal, de foodcourt, de biertuin, de bar of het eetcafé. Maar ook bij de supermarkt, die tegenwoordig een hele wand voor speciaalbier heeft ingeruimd. Bieren uit eigen land, uit eigen streek(!), uit de vertrouwde bierlanden maar ook uit nieuwe zoals Italië, de VS, Japan en Denemarken. En dan hebben we het nog niet over de slijterijen, bierspeciaalzaken en online bieraanbieders.

Ook horeca vakgenoten nemen de speciaalbiertrend au sérieux. De STIBON opleidingen voor Biersommelier waren dit jaar in no-time overtekend. Op diverse plekken in het land komen er nieuwe cursussen bij. Sterrenkoks laten hun eigen culinaire bier brouwen, bier-georiënteerde eetformules werken nauw samen met plaatselijke ambachtelijke brouwers.

Voor de toekomst van het Bierburo betekent dit alleen maar méér werk, voorspel ik. Die groeibubbel zat voor een groot deel in kwantiteit en variatie. Er zitten parels tussen maar biertechnisch is het natuurlijk lang niet allemaal even goed, wat er op de markt komt. Brouwers scherp houden, sommeliers opleiden, kwaliteit stimuleren, onder andere middels vakwedstrijden zoals de Dutch Beer Challenge en de Bier aan Tafel Trofee en promoten op festivals zoals de Week van het Nederlandse Bier, waar de bierliefhebber kennis kan maken met al dat moois.

Henri, van harte gefeliciteerd met 10 jaar blogs. Nederlandse bierwereld, gefeliciteerd met acht jaar Bierburo!

Puck Kerkhoven is culinair journalist en auteur van kook- en bierboeken. Deze blog is geschreven op persoonlijke titel

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.