Brouwersnös

Brouwersnös

[2018] Afgelopen vrijdag werd een bijzondere nieuwe brouwerij geopend. Een nieuwe brouwerij die vanaf het begin staat in een lange en bijzondere traditie. Het initiatief voor de brouwerij kwam voor een belangrijk deel van de gemeente Oost Gelre, waartoe het Achterhoekse stadje Groenlo behoort.

Groenlo, lokaal bekend als ‘Grol’, is de geboorteplaats en naamgever van de bekende Grolsch brouwerij. Eeuwenlang was Groenlo een echte brouwersstad. Precies twintig jaar nadat Grolsch bekend maakte dat ze Groenlo zou verlaten om in Boekelo een gloednieuwe brouwerij te bouwen, is bier terug in de stad. De directeur die ooit die moeilijke beslissing moest nemen, is één van de genodigden.

De plaats waar ooit de Grolsch brouwerij stond, is nu een keurig aangeharkt woonwijkje geworden. Direct daarnaast is een nieuwe brouwerij verrezen, Brouwersnös. Waar veel nieuwe brouwerijen volstrekt functioneel in een fabrieksloods gebouwd worden, is Brouwersnös een pareltje geworden, waar je als bezoeker vanachter glas het brouwproces kunt volgen. De oude directiewoning, met de prachtige naam Villa Adriana, is omgebouwd tot proeflokaal. Ooit woonde de familie De Groen in dit huis, eigenaar van de brouwerij. Twee telgen uit deze familie hebben op de achtergrond gezorgd dat het brouwersambacht terug is in hun geboortestad. Na avonturen in Californië, België en Duitsland werd het hoog tijd ook ‘thuis’ een brouwerij op te zetten. In de tuin waar hij als kind bij zijn oom speelde, sprak Andries de Groen nu de aanwezigen toe. Vier generaties van de familie waren aanwezig. Zo sterk wordt de band nog steeds gevoeld. Jos Oostendorp, ooit werkzaam bij Grolsch, heeft de bezielende leiding over de brouwerij. Samen met de brouwers maakt hij een breed gamma ‘blije granen’ zoals Jos het zelf noemt. Alle bieren zijn bovengistend en met nagising op de fles. Om niet in het vaarwater van Grolsch te komen, worden ze als Achterhoekse bieren aan de man gebracht. De vergisting vindt plaats in traditionele open vergistingskuipen. Een beeld van een brouwer met een grote schuimspaan boven de gistkuip is het logo van de brouwerij geworden.

Brouwersnös is een prachtig voorbeeld van publiek private samenwerking. Niet alleen de gemeente en de brouwerij waren betrokken, ook de provincie en zelfs het waterschap. De bewoners droegen het project een warm hart toe. Er kwam geen enkel protest tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Rond de brouwerij is een prachtig openbaar park aangelegd, waar vanzelfsprekend ook hop groeit. Tegelijkertijd is de stadsgracht van Groenlo schoongemaakt en aangepast. Je kunt weer om de stad varen. Naast de brouwerij is een aanlegsteiger gegraven die met een knipoog de‘cruiseterminal’ genoemd wordt. Stadse fratsen zijn Groenlo niet vreemd. Deze brouwershaven is een plaats waar elektrische fluisterboten kunnen aanleggen tijdens hun rondvaart rond de stad.

Wat betreft de naam, het is niet zo dat de brouwers hun brouwerij naar hun reukorgaan genoemd is. Nös is Grols voor nest. Goed gekozen, want de brouwen is terug in het oude nest. Dat Brouwersnös ook een leerbedrijf is, geeft die naam alleen maar meer lading. Wie weet welke bierbrouwers en bierkenners vanuit dit nest zullen uitvliegen..

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.