Chinees met een witte pet

Chinees met een witte pet

[2008] Bier en sport, het is een prachtige combinatie. Of eigenlijk bier na sport. Want wat me opvalt tijdens de Olympische Spelen, is dat vrijwel iedere atleet na het halen van een medaille snakt naar een lekker biertje. Een fles champagne is leuk om het publiek mee nat te spuiten, maar zelf drink je na zo’n prestatie een koel glas bier. Natuurlijk zal dat tijdens de huldiging in het legendarische Holland Heineken Huis een echte Heineken zijn. Het is indrukwekkend hoe dit merk iedere keer weer het grootste feestpaleis van de Olympische spelen weet op te bouwen. Maar China heeft ook zijn eigen biermerken. Niet voor niets is het land de grootste biermarkt ter wereld. Dat komt door de ongelooflijke omvang van het land.

Per hoofd van de bevolking drinkt een Chinees minder dan 25 liter per jaar, nog geen derde van wat de gemiddelde Nederlander drinkt. Maar iedere liter meer betekent een toename van 13 miljoen hectoliter, meer dan we met z’n allen in Nederland in een jaar drinken. Naar verwachting zullen de Chinezen in 2010 30 liter per hoofd drinken, terwijl de bevolking ook nog toeneemt. Geen wonder dat alle grote brouwers op de wereld met grote belangstelling naar deze gigantische markt kijken. ’s Werelds grootste concern InBev is met de biermerken als Sedrin en Jinlongquan de derde brouwer van het land. Het grootste bedrijf is de joint venture van SABMiller en CRSnow. Het bekendste biermerk van China is Tsingtao, het enige lokale bier dat je in Nederland soms ook in Chinese restaurants kunt krijgen. Het Amerikaanse bierconcern Anheuser Bush, binnenkort onderdeel van InBev, heeft een minderheidsaandeel van 27% in de brouwerij. Tsingtao zag zijn marktaandeel in China in tien jaar toenemen van drie naar veertien procent.

Geschiedenis

Tsintao is een soepel drinkend pilsener, in de Europese stijl, zonder uitgesproken karakteristiek. Die Europese stijl is niet zo gek als je bedenkt dat de brouwerij in 1903 door Duitse kolonisten in de havenplaats Quindao werd gesticht – dezelfde plaats waar het Olympisch zeiltoernooi gehouden werd. De naam Tsingtao is een Duitse verbastering van de vestigingsplaats. De naam Quingdao betekent “groen eiland”. Aan het eind van de negentiende eeuw koestert de Duitse keizer Wilhelm II koloniale ambities. Na de moord op twee Duitse missionarissen in 1897 doet  keizerin-weduwe Cixi als genoegdoening het vissersdorpje Qingdao voor 99 jaar over aan Duitsland. Lang hebben de Duitsers er niet plezier van, want al in 1911 valt het Chinese keizerrijk en raken de Duitsers de havenplaats kwijt. Maar in die paar jaar is het wel gelukt een florerende brouwerij op te bouwen.

Terug naar nu. Atleten snakken naar een biertje om de overwinning te vieren. Maar ook voor een toeschouwer smaakt zo’n chinees met een gele pet heerlijk. Op naar de ijskast om het succes van de Nederlandse sporters in stijl mee te vieren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.