
15 jul De ronde cirkel
[2019] Sinds enige tijd brengt Hertog Jan jaarlijks een serie vatgerijpte Grand Prestige op de markt. Dit jaar was het thema ‘jenever’. Moutwijnvaten van drie Nederlandse distillateurs werden gevuld met Hertog Jan Grand Prestige. Aan het bier konden de distillateurs eventueel nog fijndistillaten van botanicals toevoegen, die ze ook gebruiken om hun jenever te vervolmaken.
Myriam Hendrickx van Rutte Distilleerderij koos voor vijf smaken, die ieder een element van verschillende Rutte jenevers vertegenwoordigen. Het is een mooie aanleiding om een speciale proeverij van luxe kopstootjes op te zetten: Hertog Jan Grand Prestige op Rutte moutwijnvaten gecombineerd met de bijpassende jenevers. Daarmee is de cirkel rond: jenever en bier uit hetzelfde vat.
Het bier heeft een diepe bruine kleur die doet denken aan mahoniehout. Het schuim is, zoals zo vaak bij vatgerijpte bieren, snel verdwenen. In de neus komen tonen van peperkoek, marsepein, caramel, amarenen, walnoot en oranjebloesem voorbij. Het forse alcoholgehalte is niet te missen. Het bier is zoet, maar op een bijzondere manier wel met een droge afdronk, waardoor het zeker niet log overkomt. Sterker nog, het smaakt naar meer.
Voor Old Simon jenever gebruikt Rutte onder andere walnoten en hazelnoten, koriander, zoethout en johannesbrood. Vooral de noten zijn herkenbaar als je bier en jenever samen drinkt. De combinatie is zacht en zwoel. Die noten maakten ook brouwer Gerard van den Broek bijkans lyrisch. Je kunt ze normaal niet in een bier gebruiken omdat ze te vet zijn. Maar als destillaat gaat het wel.
Bij de combinatie met Paradijswijn (wat een heerlijke naam overigens) valt de bloemigheid en zacht fruit op. Niet gek als je weet dat in deze jenever onder andere framboos, kers, appel en korianderzaad wordt gebruikt. Gek genoeg is de combinatie iets scherper en minder zwoel dan de kopstoot van de ouwe Simon, ondanks de bloemigheid. Spannend en intrigerend is ze zeker.
Met barrel aged jenever slaat de combinatie te ver door. De jenever brengt iets rokerigs, turf en kruidigheid met zich mee, waardoor het bier extreem rond overkomt. Dit is teveel. De details raak je kwijt, waardoor de oranjebloesem, die in de jenever zit en ook in het bier te ruiken was, volledig ondersneeuwt.
De combinatie met Koornwijn XO extra oak komt dan weer over als comfortfood. Een heerlijk zachte combinatie als allemansvriend. Het bier gaat richting chocoladepudding met een hint van vanille. Er blijft gelukkig ook wel een hoog fruitig smaakje om spanning te geven. Als je van zachte ronde combinaties houdt, is dit de winnaar.
Maar de echte winnaar is de combinatie met de single oat jenever. De jenever brengt zelf wat kruidige en pittige aroma’s, maar ook een hint van deeg. In combinatie met het bier komt kruidkoek naar boven. Kruidigheid, pittigheid en zwoelheid vullen elkaar als het ware aan. Waar bij Old Simon en Paradijswijn bepaalde elementen uit bier en jenever elkaar versterken, is de single oat jenever eerder een aanvulling op het bier.
Meer over het project is te lezen in het zomernummer van Bier! magazine.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.