De zopie in koek en zopie

De zopie in koek en zopie

[2009]  Na twaalf jaar ligt er weer voldoende natuurijs voor schaatstochten, het land wordt gek. Ambtenaren krijgen ijsvrij en bij schaatsfabrieken zijn alle verloven ingetrokken. Door de vorst wordt onze liefde voor het ijs na een lange slaap wakker gekust. Het lijkt het verhaal van Doornroosje wel. Met de lange schaatstochten komt ook een ander fenomeen weer tot leven: de Koek en Zopie tent. Nu is de vraag: wat is ‘zopie’? En hoe maak je het? Het heeft zo lang niet gevroren dat zelfs de woordenlijst van Word ‘zopie’ niet herkent. Er komt een rood kringeltje onder. Voorgestelde alternatieven: ‘kopie’ of ‘zooi’. Het gratis online woordenboek van Van Dale kent de term ook al niet.

Eén ding is zeker, zopie is een warme drank, daar zijn alle bronnen het wel over eens. Sommigen neem het heel ruim: erwtensoep, warme chocolademelk, anijsmelk, alles mag zopie heten – als het maar warm is, en geen koffie of thee. De meeste schaatsers zijn het er over eens dat voor echter zopie er in ieder geval alcohol aan te pas moet komen. Van alcohol warm je snel op van binnen. Zo worden verschillende jenever, rum en whisky-mengsels voor zopie geslikt. Het NRC geeft een recept voor zopie met rum en earl grey thee. Wat deze recepten vergeten, is dat zopie niet alleen warm en alcoholhoudend is, maar ook nog voedzaam. Na een paar uur schaatsen is het lichaam wel toe aan wat versterking. Echte liefhebbers maken zopie dan ook van bier en – schrik niet – eieren.

Wat heb je nodig:

    3 flesjes (ongeveer 1 liter) bruin bier – bockbier, dubbel of dortmunder zijn het best

    1 kaneelstokje of als je dat niet hebt een halve theelepel poeder

    2 kruidnagels

    een paar schijfjes citroen

    125 gram bruine basterdsuiker

    2 eierdooiers

    1 dl rum

In een pan verwarm je langzaam het bier met de kaneel, de kruidnagels en de citroen. Laat de kruiden twintig minuten op een klein pitje intrekken. Klop daarna de eierdooiers met de suiker los, en gebruik dit om het bier te binden. Voeg op het laatste het scheutje rum toe. Natuurlijk drink je de zopie lekker warm.

Overigens is zopie niet het enige verband tussen schaatsen en bier. Ook het woord ‘klunen’ is op een bier terug te voeren. In de zeventiende eeuw was Kluin het populairste bier in Groningen. En als je daar te veel van dronk, omdat het zo lekker was, dan stond je niet zo stevig op je benen. De waggelende gang waarmee iemand de herberg verliet, na het drinken van een paar potten Kluin werd  ‘kluinen’ genoemd. In de loop der eeuwen werd dat verbasterd tot ‘klunen’ en slaat nu op de waggelende gang van een schaatser op het land.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.