Digitale Week van het Nederlandse Bier

Digitale Week van het Nederlandse Bier

[2021] Vandaag begint de negende Week van het Nederlandse Bier, na een gedwongen jaartje rust vanwege corona. En wat ik een jaar geleden zeker niet verwacht had, ook deze week van het Nederlandse Bier kunnen we alleen in een LAT relatie vieren, living apart together. Noodgedwongen is de negende Week van het Nederlands Bier grotendeels digitaal, met natuurlijk af en toe een goed glas bier op het terras. Wat verlang ik er toch naar om in de kroeg weer schouder aan schouder het glas te heffen! Want dat is het allermooiste: bier verbroedert, verzustert, verbindt, hoe je het ook wilt noemen. Het brengt mensen dichter bij elkaar, zelfs als het bierglas is uitgerekt tot een bierglasvezel.

Een van de hoogtepunten van de Week van het Nederlandse Bier vind ik altijd de bekendmaking van de winnaar van de MITRA Award, het beste Nederlandse Bier van de Dutch Beer Challenge. Dit jaar een uitzonderlijke editie. Ondanks de coronaperikelen schreven honderdvijftig brouwerijen samen 539 bieren in. Een record voor deze wedstrijd en het zoveelste bewijs dat de brouwers niet bij de pakken zijn gaan neerzitten. Een paar weken geleden werden de winnaars in alle categorieën al bekend gemaakt. De uitslag is een opvallende mix van grote en kleine brouwerijen, brouwerijen die in eigen ketels hun bier brouwen en brouwerijen die dat elders laten doen. De goed ingevoerde lezer ziet het verschil vanwege de term ‘brewed by’ of ‘owned by’ op de uitslagenlijst van de wedstrijd. Homeland uit Amsterdam wist de meeste medailles te scoren, vier, tweemaal goud voor hun saison en russian imperial stout en tweemaal zilver voor hun milkstout en witbier. Mooi om de diversiteit in biertypen te zien, waarin Homeland de toon aangeeft. Een echte allround brouwerij. Er was maar één brouwerij die meer gouden medailles scoorde en daarmee ook een groot feest had te vieren en dat is het Limburgse Brand. In de traditionele categorieën pils en bockbier geven zij de toon aan, maar ook bij de grote groeicategorie van alcoholvrij bier. Daar zullen de bazen van Heineken trots op zijn. Dat gevoel van trots zal alleen maar groeien als je naar de andere merken uit de Heinekenstal kijkt. Texels en Oedipus winnen respectievelijk goud en zilver bij IPA (de categorie met veruit de meeste inschrijvingen), terwijl Texel ook nog zilver wint met amber en meibock. Oedipus en Amstel maken de prijzenkast vol met een bronzen medaille voor respectievelijk een porter en de herfstbock. De uitpuilende prijzenkast in Leiden laat zien hoe het bierlandschap aan het veranderen is. Ook de familie Swinkels boert goed met acht medailles voor Bavaria, De Molen en Uiltje samen en dan laat ik de medailles voor La Trappe nog buiten beschouwing.

Maar de hoofdprijs valt dit jaar helemaal aan de andere kant van het spectrum, bij brouwerij Nevel in Nijmegen. Volkomen hun eigen pad volgend hebben Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen aan de oever van de Waal een ode opgebouwd voor lokale, wilde bieren. Bieren die aan de ene kant toegankelijk zijn en desondanks spannend blijven. Bieren met respect voor de omgeving, die je de omgeving daadwerkelijk laten proeven. Gaaf dat juist Meander dit jaar de hoofdprijs in de wacht sleept.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.