Familiebrouwerij Diks

Jasper Diks staat tussen de koperen ketels

Familiebrouwerij Diks

[2022] Bij een familiebedrijf denk je meestal aan een bedrijf dat al generaties lang bestaat. Vaak klopt dat ook. Familiebrouwerijen als Gulpener, Lindeboom, Meens en Budels zijn minstens honderdvijftig jaar in dezelfde handen. Familiebrouwerij Diks op Texel is de uitzondering die de regel bevestigd. De brouwerij bestaat net vijf jaar. Toch is het een echte familiebrouwerij, waar al twee generaties bij betrokken zijn.

Vader Maurice Diks bouwde jarenlang aan het succes van die andere bekende Texelse brouwerij, de Texelse bierbrouwerij. Jarenlang was hij de technisch directeur en het gezicht van de onderneming. Gestaag bouwde de Texelse, met Skuumkoppe als vlaggenschip, aan bekendheid in Nederland, vanuit Texel steeds verder naar het zuiden en oosten. In 2017 besloot hij het bedrijf te verlaten en een sabatical te nemen. Niet lang geleden werd Texelse overgenomen door Heineken.

Uiteindelijk duurde die sabatical niet meer dan twee weken. Bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Niet het bloed van Pa Diks dit keer, maar dat van dochter Marinka. Net als haar vader wil ze ondernemer worden. Geïnspireerd door haar jeugd op de Texelse brouwerij besluit ze een brouwerij te beginnen. Maar dan het liefst een brouwerij met de hele familie: haar man Sander, tweelingbroer Jasper, oudere broer Sander en natuurlijk pa en ma. Een familieberaad volgt met als resultaat: een tweede brouwerij op Texel. Het is vanaf de start een familiebrouwerij met direct de tweede generatie aan het stuur, maar gesteund door de ervaring en bezielende begeleiding van de pater en mater familias. Dat scheelt behoorlijk in de blunders die je maakt.

Op het logo staat een contour van het eiland Texel, dat overigens verrassend veel weg heeft van een moutkorreltje. Twee hoppen aan de ene kant staan voor de eerste generatie, de drie aan de andere kant zijn de tweede generatie. Inmiddels kunnen er al weer twee mini hopbelletjes bij getekend worden. De gele kleur en de prominente veerpont geven direct een zomers vakantiegevoel. De bieren komen onder de naam Tesselaar op de markt, zodat er geen misverstand kan bestaan waar de brouwerij gevestigd is. Met dit herkenbare ontwerp won Tesselaar Dukdalf in 2021 de eerste prijs bij de BAV-etikettenwedstrijd.

Voor het brouwen van de bieren kiest de familie niet voor een gloednieuwe glimmende installatie uit China, maar voor Duitse degelijkheid. Echt koper moet het zijn. Omdat zoiets nieuw onbetaalbaar is, kiest de familie voor een tweedehands. Een nieuwe invulling van pa’s sabatical is snel gevonden: met de camper dwars door Duitsland op zoek naar een koperen brouwhuis dat niet versleten is en nog jaren mee kan gaan. De kwaliteitscontrole is opmerkelijk simpel. Als een man van honderd kilo in de brouwketel klimt en de bodem veert niet mee als hij op en neer springt, dan is het goed. Het koper is dan nog dik genoeg om jaren mee te kunnen gaan. Onderweg blijkt er nog een belangrijke voorwaarde die niet eenvoudig te vervullen is. De ketels moeten onbeschadigd uit de brouwerij gehaald kunnen worden voor transport naar Texel. Na vele vergeefse reizen wordt uiteindelijk de ideale installatie gevonden bij een voormalige familiebrouwerij in een klein Beiers plaatsje, niet ver van de Tsjechische grens. De installatie vindt z’n weg naar Texel. De familie Diks weet uit deze klassieke installatie inmiddels een indrukwekkend gamma aan goed doordrinkbare bieren te toveren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.