Guinness voor sint Patrick

Guinness voor sint Patrick

[2020] Eind vorig jaar kreeg ik een berichtje van Gijs Troost van de Gooische Bierbrouwerij. Hij had in Londen een Guinness uit Nigeria gevonden, die gebrouwen is met sorghum. Wat daar van te denken? Het leidde tot een mooie proeverij in Hilversum van zeven verschillende stouts van deze wereldberoemde brouwerij. Een dikke maand later deed ik de proeverij nog eens dunnetjes over met merkstrateeg Patrick van Thiel, nu met alle soorten donkere Guinness die in Nederland verkrijgbaar zijn. De nationale feestdag van Ierland, Saint Patrick, is een mooie aanleiding om de uitkomsten van deze proeverijen op een rijtje te zetten.

Met het onderscheid tussen de verschillende soorten Guinness stout heb ik altijd wat moeite. De ene Guinness is de andere niet. Zo bestaat er Foreign Extra stout en Special Export. Er zijn zelfs verschillende bieren die dezelfde naam dragen. Op de verpakking zijn zwart en geel/goud vrijwel altijd de dominante kleuren. Van Thiel noemt het ontwerp wat rommelig, soms staat Guinness er groot op, dan weer klein. Soms is de harp dominant, dan weer de handtekening van Arthur Guinness.

Het eerste bier is Guinness Draught stout. In het blik rammelt een plastic balletje met stikstof, dat een prachtige fijne schuimkraag geeft. Dit is het bier waar Ierland op drijft. Hoewel het pikzwart van kleur is, is het bier licht doordrinkbaar. Met 4,2% alcohol is het ietsje waterig met een hint van koffie. Het zou me niet verbazen als dit hetzelfde bier is dat uit Engeland is gekomen met de naam Guinness Original stout. Ook 4,2% alcohol, droog en goed doordrinkbaar. Het bier is verbazend lang houdbaar. Op de een of andere manier had een blikje Guinness Draught de tand des tijds doorstaan in mijn bierkelder. Met een houdbaarheidsdatum van 24 april 2014 bleek het bier verrassend zacht. We proefden zelfs een hint van port. Guinness Original dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, heeft 5% alcohol. Het heeft een mooi vol mondgevoel en is een tikje zoetig. Maar welk bier is nu het echte origineel?

Guinness Milk Stout is heel zacht van smaak, bijna zalvend. Ook dit bier heeft 5% alcohol. De smaak is niet heel uitgesproken, maar natuurlijk wel met wat koffie en chocolade tonen.Ook brengt Guinness een West Indies Porter op de markt. Een bier met 6% alcohol. Ik verwacht een wat ronder bier, met iets minder koffiebitters en word op m’n wenken bediend. Het bier is mollig. Als de continentale Original pure chocolade is, is dit een krachtige melkchocolade.

De eerste van twee Foreign Extra stouts komt uit Europa. Het bier is ingetogen in de neus en rond en bijna romig van smaak. Natuurlijk domineert de koffie weer, maar met minder bitters dan de beide originals. Deze krachtpatser van 7,5% leent zich goed als begeleider van toetjes. De Afrikaanse Foreign Extra is gemaakt met sorghum. Dat moet van de Nigeriaanse overheid. Ook dit bier heeft 7,5% alcohol. Hier ontdekken we tonen van rode bessen, zure kersen en marsepein bij de koffie. Spannend. Het bier is veel drogender dan z’n Europese broer.

Tenslotte bestaat er nog de Special Extra die speciaal voor de Belgische markt is gebrouwen. Met 8% is dit bier de zwaarste Guinness. Je herkent er wel iets van de Belgische hand in: rond, iets van rood fruit en een beetje romig, een verre neef van de dubbel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.