Het staat in de sterren geschreven

Het staat in de sterren geschreven

[2008]  De deal tussen Scottish&Newcastle en Heineken en Carlsberg lijkt vrijwel rond. Met de overname van de activiteiten van Scottish&Newcastle wordt Heineken de grootste brouwer van Europa met Carlsberg als nummer twee.

Opvallend is dat de naamgevende bieren van zowel Heineken als van Scottish&Newcastle als logo een vijfpuntige ster hebben. En hoewel in de horeca de sterreninflatie heeft toegeslagen, blijken brouwers een stuk bescheidener. Hotels zijn pas goed als ze vijf sterren hebben en de Michelingids vindt een restaurant de reis waard bij drie sterren. De topbieren Heineken en Newcastle Brown Ale tonen niet meer dan één ster op hun etiket. Dit is voldoende om aan te geven dat het bier van topklasse is. De blauwe vijfpuntige ster van Newcastle Brown Ale staat prominent op het etiket. Heineken doet het met een kleinere rode ster, net boven de naamsbalk.

Koude oorlog

De keuze voor een rode ster leverde Heineken in de Koude Oorlog wel de nodige kopzorgen. Veel communistische landen voerden een rode ster als teken van hun suprematie. In Nederland leverde de rode ster van Heineken nog niet zoveel problemen op, maar in Amerika, de belangrijkste exportmarkt, kon een gerespecteerd merk zich echt niet met een rode ster vertonen. Senator McCarthey vervolgde iedereen waarvan maar vermoed werd dat hij communistische sympathieën koesterde. Jarenlang werd speciaal voor de Amerikaanse markt de verdachte rode ster vervangen door een windmolentje. Pas in de jaren tachtig durfde men een witte ster met een rood lijntje op het etiket te tekenen. Inmiddels is het communisme als ideologie gevallen en pronkt Heineken voornaam met een rode ster als zijn herkenningsteken. In Frankrijk, waar brouwers geen reclame mogen maken, is de ster soms zelfs het enige herkenningsteken van de brouwerij.

Andere brouwers hebben de ster niet op het etiket, maar wel in de naam van hun bier verwerkt. De bekendste zijn Stella Artois van de Belgische brouwer InBev, of Estrella Damm uit Spanje. Ook in Nederland bestonden minstens veertien verschillende brouwerijen die De Ster heetten. De brouwerijen in Megen, Babberich, Luiksgestel, Sittard, Weert, Someren, Beegden, Den Bosch, Bergeijk, Wouw,  Alkmaar, Dordrecht, Cuijk en Nijmegen deden hun naam geen eer aan, ze zijn inmiddels allemaal gesloten.

Vijf punten

De ster van Heineken is net als die van Newcastle Brown Ale vijfpuntig. Dat is opvallend, want brouwers kennen al sinds de Middeleeuwen een zespuntige ster als herkenningsteken. Die zespuntige ster lijkt op het eerste gezicht op een Davidster. De brouwersster, of zoigl, heeft zijn wortels in de mystieke kennis van de alchemie. Het brouwen van bier gold toen nog als een onbegrepen wonder. Vier elementen waren er voor nodig: aarde die de gerst voortbrengt, water om het bier vloeibaar te maken, vuur voor het brouwen en lucht die de gist toeblaast. De symbolen van de vier elementen vormden samen een zespuntige ster. Brouwers hingen de zoigl aan een bezemsteel buiten om aan te geven dat daar bier te krijgen was. Dat gebruik vind je nog steeds terug in sommige delen van Duitsland.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.