Kai zen

Kai zen

[2013] Gisteren leerde ik een nieuwe term: kai zen. Dat wil zoveel zeggen als “veranderen maar het goede behouden.” Kai zen is precies de weg die Gulpener gekozen heeft bij aanpassing van haar website en de verpakkingen. Nog meer dan ooit staan de waarden van deze familiebrouwerij centraal: respect voor mens en omgeving. Niet omdat het lekker klinkt, maar omdat dit tot in de vezels van de brouwerij zo gevoeld wordt.  Met gepaste trots presenteerde Jan-Paul Rutten, uit de vijfde generatie die binnenkort de fakkel als directeur overneemt, niet alleen een nieuwe website en verpakking, maar ook een nieuwe bedrijfsfilm en commercials voor op de lokale TV. Gulpener noemt het zelf: een verhaal dat je kunt proeven.

De brouwerij kiest ervoor om de mens centraal te stellen. Niet in het algemeen, maar gewoon vier individuele mannen (ja het zijn wel alle vier mannen) die samen de kracht van de Gulpener bieren vertegenwoordigen. Het begint met de grondstoffen. Dat grond mag je in dit geval  heel letterlijk nemen. De bodem is belangrijk. Gulpener kiest ervoor om gerst en hop uit de eigen regio te gebruiken. Het past in de filosofie om nauw verbonden te zijn met de eigen streek. Als het even kan, zijn de grondstoffen afkomstig van biologische teelt, zodat ook de toekomstige generaties nog kunnen genieten van het moois dat het land te bieden heeft. We zien akkerbouwer Raymond Niesten met een strooien hoed op goudgele korenhalmen keuren. Het heeft iets romantisch, als een cowboy één met de natuur. Op de achtergrond draait een grote gele combine zijn rondjes. ’s Lands enige hopboer, Roger Wouters, vertelt hoe Gulpener hem en zijn vader uitdaagde om voor het eerst sinds decennia in Limburg weer hop aan te planten. Vooral de teelt van biologische hop kent uitdagingen in ons klimaat.

Deze schatten van eigen bodem, deze grond stoffen, komen pas echt tot bloei in de handen van de brouwmeester. Jan Willem den Hartog, sinds jaar en dag brouwmeester, vertelt dat door de bieren niet te pasteuriseren, de ziel van het bier behouden blijft. Maar ook, en dat vind ik verrassend, dat de grillen van moeder natuur in sommige jaren terug te proeven zijn in het bier. Het is grappig om na de zangerige Limburgse tongval van Raymond en Roger, Jan Willem aan het woord te horen, die duidelijk in het Westen is opgegroeid. De laatste ster is Louis Klaassen, uitbater van café De Klep uit Venlo. Hij legt uit dat hij juist vanwege de passie voor mens en natuur voor bieren van Gulpener gekozen heeft. Omdat je het verhaal kunt proeven.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.