Klap van de molen

Klap van de molen

[2016] Het zijn boeiende tijden in bierland. Terwijl aan de ene kant nieuwe brouwerijtjes de grond uit blijven spuiten, zoeken steeds meer gevestigde namen uit de craftbeerwereld samenwerking met een kapitaalkrachtige partner. Zoals vaker blijkt Amerika daarbij voorloper. Zo heeft onder andere Goose Island onderdak gevonden bij ABInBev en is Lagunitas deels door Heineken overgenomen. Maar de ontwikkeling is ook in Nederland zichtbaar. Het Belgische Duvel Moortgat heeft een aandeel in brouwerij ’t IJ genomen, terwijl Jopen Karmijn kapitaal als financier binnengehaald heeft. Echt nieuw is de trend niet. Eind jaren tachtig ontfermde een voorloper van ABInBev zich al over de Hertog Jan brouwerij, één van de oervaders van de Nederlandse craftbeerrevolutie. Voor de brouwers is de aanleiding vrijwel altijd dat er veel geld nodig is voor uitbreiding en verbetering van de distributie. Bij samenwerking met een grotere brouwerij speelt vaak ook de beschikbaarheid van technische kennis een belangrijke rol. Die grotere brouwer is juist op zoek naar de innovatie die binnen en groot bedrijf minder goed gedijt.

Rond brouwerij De Molen bestonden er al geruime tijd geruchten. Geruchten waar de brouwerij vanmorgen een eind aan maakte. Bavaria heeft via dochteronderneming Koningshoeven een aandeel in de brouwerij verkregen van 35%. Daarmee toont Bavaria zich van de Nederlandse brouwerijen wederom de hongerigste. In de afgelopen twintig jaar nam ze eerder brouwerij de Kroon uit Oirschot over en begon ze een samenwerking met de trappisten van De Koningshoeven. Voor De Kroon was de overname geen onverdeeld genoegen. De brouwerij in Oirschot werd enige jaren later gesloten. Ook de samenwerking met de Koningshoeven kende een onrustige start, maar ontwikkelt zich de laatste jaren meer en meer tot een succesverhaal met exploderende verkoopcijfers en een steeds uitbreidend productengamma. Bij De Molen betreft het een minderheidsbelang benadrukken eigenaars Menno Olivier en John Brus. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen, maar daar zijn nog geen plannen voor. Het initiatief voor de deelneming kwam van Bavaria. Eén van de directieleden kwam in Hong Kong bieren van De Molen tegen en raakte geïntrigeerd door het internationale succes van de kleine Nederlandse brouwerij. Bovendien is het gamma van De Molen een prachtige aanvulling op dat van Bavaria en de Koningshoeven. Voor De Molen biedt de samenwerking verbetering van distributie en meer ruimte voor groei. Ook de technische ondersteuning is een grote toegevoegde waarde.

Voor bierliefhebbers is de vraag wat deze ontwikkeling voor de biermarkt betekent. Hertog Jan zou een voorbeeld kunnen zijn. Ook de belangrijkste zes bieren van De Molen worden nu op bredere schaal op de markt gebracht. Het is alleen te hopen dat waar Hertog Jan zijn experimentele signatuur inruilde voor steeds soepeler en marktgerichte bieren, dat er bij De Molen ruimte blijft voor experimenten en innovaties. Menno en John zijn daarvan overtuigd. Het experiment is immers het DNA van De Molen, datgene wat De Molen in binnen en buitenland zo geliefd maakt. Het spook van De Grote Smaakvervlakking krijgt geen kans, alleen al omdat het hier om een minderheidsaandeel gaat. Ook wil De Molen vasthouden aan de samenwerking met andere craftbeerbrouwers. Laten we het hopen, want het zou eeuwig zonde zijn als er steeds minder gekkigheid uit het rariteitenkabinet van Bodegraven verkrijgbaar zou zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.