Lindeboom

Lindeboom

[2020] Ook de Limburgse familiebrouwerij Lindeboom hoort bij het kwartet brouwerijen dat dit jaar anderhalve eeuw bestaat. Het jaar 1870 moet toch onder een goed gesternte gestaan hebben, dat vier brouwerijen alle tussenliggende stormen, oorlogen en recessies overleefd hebben.

Het is bijzonder dat deze familiebrouwerij ondanks de bescheiden omvang haar bieren onder drie verschillende merkfamilies op de markt brengt: Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. De grenzen tussen de verschillende merken is niet helemaal eenduidig. Onder het merk Lindeboom biedt de brouwerij haar traditionele pils, bockbier en radlers aan. Het bockbier won dit najaar zelfs goud op de internationaal hoog aangeschreven wedstrijd ‘European Beer Star’, hetgeen door de brouwerij als een verjaardagscadeautje gevierd werd. Lindeboom is het merk waaronder de bieren van de brouwerij van oudsher bekend staan. Verbazend genoeg valt ook de nieuwe saison onder het merk ‘Lindeboom’. Dat is gek omdat de bierspecialiteiten verder bijna allemaal het merk ‘Gouverneur’ dragen, zoals de blond, dubbel en tripel. Waar de meeste merken een associatie zoeken met een lokaal klooster of er tenminste een hint van religie aan verbinden, pakt Lindeboom het Limburgs, bijna ridderlijk aan. Gouverneur is de Limburgse benaming voor de functionaris die in de rest van Nederland de Commissaris van de Koning heet.

Het ‘instapmodel’ van de Gouverneurserie is de Speciale 140, dat deze naam tien jaar geleden kreeg na een restyling bij het 140 jarig bestaan van de brouwerij. Het is een bovengistend bier van het Kölsch type, maar mag geen Kölsch heten omdat de brouwers uit Keulen deze benaming te vuur en te zwaard beschermen. Een Kölsch in het gamma is geen gek idee, Keulen ligt immers niet ver weg. Even was er sprake van om het bier als ‘pils 140’ op de markt te brengen, maar brouwend eigenaar Wim Geenen kon het niet over zijn brouwershart verkrijgen om een bovengistend bier ‘pils’ te noemen. Marketingtechnisch is dat misschien wel de eenvoudiger naam, maar het botste met zijn eer als brouwer. Na wat research koos hij voor het neutrale ‘Speciale’, geïnspireerd door wat er destijds op de flesjes Palm stond. Nietszeggend en toch bijzonder. Inmiddels is het gamma Gouverneur ook uitgebreid met een stout op hout. Geen traditioneel abdijbier, de Gouverneur is vergevingsgezind.

Onder de naam Venloosch komen twee bieren op de markt: een alt en een wit. Net als de Kölsch is de alt echt een bier van de grensstreek. Het bier werd in de jaren tachtig ontwikkeld voor een horecatycoon in Venlo. Oorspronkelijk was de Arcense brouwerij de plaats van herkomst, maar het contract werd later overgenomen door Lindeboom. Met het populairder worden van het witbier kreeg Venloosch Alt er een zusje bij: Venloosch Wit.

Naast het uitgebreide gamma eigen bieren, is de Lindeboombrouwerij ook uitgegroeid tot de thuishaven voor veel kleinere biermerken in de groei. Zij laten hier hun hardlopers brouwen, als ze het volume met hun eigen ketels niet aankunnen. Of als ze geen eigen ketels hebben natuurlijk. Met de Prael uit Amsterdam is Lindeboom zelfs een samenwerking aangegaan. Dynamiek kun je Lindeboom niet ontzeggen, ondanks het rustige en bourgondisch karakter van deze Limburgse brouwerij. Het lijkt een beproefd recept voor de volgende honderdvijftig jaar.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.