
08 jul Markante en bescheiden levensgenieter
[2011] Vandaag begraven we één van de meest markante bierbrouwers van ons land. Wim Geenen, directeur van de Lindeboom brouwerij in Neer, overleed vorige week veel te vroeg op 56 jarige leeftijd. De Nederlandse bierwereld verliest daarmee een bijzonder mens. Als telg uit de vierde generatie van het brouwersgeslacht Geenen was Wim het afgelopen anderhalf decennium het gezicht en het boegbeeld van Lindeboom. Daarvoor had hij zich binnen de brouwerij vooral beziggehouden met het brouwproces. Genoemd naar zijn overgrootvader, die in 1870 de brouwerij in Neer stichtte, loodste Wim het familiebedrijf de nieuwe eeuw in. Met de slogan “Het bier van hier” gaf hij aan dat Lindeboom boven alles een regionale brouwerij is, die trots is op de streek. Een eigenwijze trots, wars van de waan van de dag.
In 2007 heropende café De Heffer, de ‘ambassade’ van Lindeboom in Amsterdam. Lindeboom mag dan wel een regionale brouwerij zijn, maar dat betekent niet dat ze zich tot die regio moet beperken. Om de opening te vieren waren op zijn verzoek maar liefst twee schutterijen vanuit Neer naar de hoofdstad gekomen. Met veel tromgeroffel en zwaaiende vendels liepen ze van de Dam naar de Warmoesstraat om de westerlingen een staaltje Limburgse cultuur te geven. De schutterijen zijn vereeuwigd in het schilderij ‘De Nachtwacht van Neer’ in het café, een knipoog naar het bijna gelijknamige schilderij van Rembrandt. Wie goed kijkt ziet op de achtergrond tussen de schutters het onderzoekende hoofd van Geenen. Dat hij op de achtergrond van het schilderij staat is eigenlijk wel tekenend. Met een vanzelfsprekende bescheidenheid zette hij liever de brouwerij en haar bieren centraal. In 2009 was de bescheiden levensgenieter gastheer van het Oud Limburgs Schuttersfeest dat dat jaar in zijn eigen Neer werd gehouden. Hij speelde de rol zoals altijd met verve.
De toegenomen belangstelling voor speciaalbier de laatste jaren trok zijn aandacht. Vorig jaar kwam Gouverneur opnieuw op de markt: naast een brune, een blonde ook een “Speciale 140” om het 140 jarig bestaan van de brouwerij te vieren. Voor dat bier liet Wim een bijzonder glas ontwikkelen dat het midden houdt tussen een Germaanse drinkhoorn en een dameslaars (met flinke kuit, dat wel). Zowel met de smaak als de uitstraling van het bier hield hij zich intensief bezig. Bieren, die niet alleen ‘hier’ maar zeker ook ‘daar’ in de smaak gaan vallen. Voor “Speciale 140” had hij met het Lindeboom bier voor de Smaak van Echt 2010 al een proefbrouwsel gemaakt. Dat viel zo goed in de smaak dat het bier permanent in productie is genomen.
Ook het logo van Lindeboom kreeg onder zijn bezielende leiding een opfrisbeurt. Tot op het laatst was Wim bezig om Lindeboom optimaal op de toekomst voor te bereiden. Wortels in het verleden, kruin in de toekomst. Zo is de beslissing genomen om een nieuw brouwhuis te bouwen, waardoor het bier nog duurzamer gebrouwen kan worden. Door vertraging in het vergunningentraject heeft hij niet meer mee mogen maken dat de eerste spade de grond is gegaan. Die eer is nu weggelegd voor zijn familieleden uit de vierde en vijfde generatie die het stokje bij dit familiebedrijf zullen overnemen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.