Ndlovu: wijnmaker als Afrikaanse bierpionier

Ndlovu: wijnmaker als Afrikaanse bierpionier

[2014] “Je hebt veel bier nodig om goede wijn te maken” luidt een Zuidafrikaans gezegde, en in het hete Afrikaanse klimaat is dat heel goed voor te stellen. Rob Armstrong van wijngoed Haut Espoir in Franschhoek is zelf de verpersoonlijking van dit gezegde. Niet alleen maakt hij prachtige wijnen op zijn landgoed, deze beer van een vent heeft daarnaast de uitstraling van een gezellige bierdrinker. Hoewel het goed gaat met het wijnbedrijf staat hij zakelijk wel op een tweesprong. Om succesvol te blijven moet hij ofwel de wijnproductie uitbreiden, ofwel zich toeleggen op nichemarkten. Er zijn in de Kaapse wijngebieden rond Franschhoek zo ongelooflijk veel wijnhuizen, dat het niet eenvoudig is daar blijvend boven uit te steken. Door zich toe te leggen op niches in de wijnmarkt ontstaat er voor hem ruimte om een andere liefhebberij te onderzoeken: bier. Franschhoek geldt als de gastronomische hoofdstad van Zuid Afrika (en misschien wel het continent). In de hoofdstraat van dit kleine dorp liggen de restaurants zij aan zij. Niet alleen eettentjes, maar restaurants van groot kaliber.

Rob realiseerde zich dat in dit gastronomisch paradijs één ding ontbreekt, en dat is een goede brouwerij. Vandaar dat hij samen met brouwmeester Wayne Lister-James een kleine brouwerij heeft opgezet. De kleine brouwerij heeft maar een capaciteit van 60 liter per brouwsel en is sinds september 2013 operationeel. Wayne en Rob maken twee bieren, een lager en een Weiss. De Weiss is gebrouwen naar Belgische traditie. Niet met curacao schillen, maar met gedroogde schillen van naartjies. Een typisch Zuidafrikaanse vrucht die het midden houdt tussen een sinaasappel en een mandarijn. Het is een prachtig, dorstlessend en droog bier geworden. Op de proeftafel staat een weckfles met hop. Eigen hop, zo van de boerderij. Welke variëteit het is weet Rob niet. Het groeit hier van nature en smaakt lekker in het bier. De droom van Rob is om niet alleen eigen hop te gebruiken, maar ook eigen gerst. “Wist je dat de boeren hier na de oogst gerst tussen de wijnranken zaaien? Het graan bindt het stikstof in de grond en is een uitstekende groenbemester. Dat gerst wordt nu gebruikt als veevoer, maar als wij nu eens brouwgerst zouden zaaien … Dat zou geweldig zijn”, straalt Rob.

Maar de reden om Rob en Wayne te bezoeken ligt niet in het verfrissende Weissbier of de lager met eigen hop. Ryan, sommelier van toprestaurant Rueben in de Kaapse wijnstreek, had mijn interesse gewekt door te vertellen dat Haut Espoir zijn lagerbieren laat rijpen op oude Chardonnay vaten. Er is zo weinig van, dat het niet op fles te krijgen is.

Enthousiast laat Wayne mij het houten vat zien. Het valt niet op zo tussen de wijnvaten. Met gepaste trots trekt Wayne een monster. Het resultaat is verrassend subtiel bier. Een soort instapgeuze: beendroog, met verfrissende zuren en een boeket waarin de aroma’s van de druif het geheel mooi rond maken. Ideaal voor de Kaapse zomer. Het bier was een hit tijdens het bierfestival van Kaapstad in november, en dat is niet zonder reden. Het succes geeft Rob en Wayne precies het zetje dat nodig is om het experiment voort te zetten. Welke kant het met de brouwerij opgaat weten Rob en Wayne nog niet. Ze experimenteren naar hartelust verder.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.