Het bier is weer best

Het bier is weer best

[2019] Dit jaar bestaat de belangenvereniging Nederlandse Brouwers tachtig jaar. Dit is de tweede duik in het verleden van deze brouwersclub.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is de bierconsumptie in Nederland tot een minimum gedaald. Per hoofd van de bevolking drinkt de Nederlander slechts tien liter bier per jaar. Vergelijk dat eens met de ruim 75 liter per hoofd van de bevolking die we tegenwoordig drinken. In 1949 zijn de Nederlandse brouwerijen behoorlijk zenuwachtig. Nederlanders hebben zich afgekeerd van bier door de slechte kwaliteit ervan. De grondstoftekorten zijn inmiddels opgeheven en slap oorlogsbier is verleden tijd. Maar hoe leg je uit dat het bier weer van goede kwaliteit is, en hoe krijg je de Nederlander weer aan het bier?

Het CBK, zoals Nederlandse Brouwers destijds heette, besluit een campagne te starten onder de naam ‘Het bier is weer best’. Hiervoor is het in die tijd astronomische bedrag van een half miljoen gulden beschikbaar. De campagne begint nog voorzichtig met korte advertenties in dagbladen met de slogan “het bier is weer best”. Maar in de volgende jaren komen er bierelantijntjes met allerlei wetenswaardigheden over bier die zelfs op Radio Luxemburg worden uitgezonden. Er komen reclameposters en foto’s met bekende Nederlanders. Voor de reclameposters schakelen de brouwers eerst de bekende reclametekenaar Doeve in, die bij Heineken al naam had gemaakt. De bekende illustrator Jo Spier maakt tekeningen en teksten voor de brochure “De klant is weer best”. Op het bureau van Spier ziet reclameman Janssen van het CBK een opvallende familieportret, dat afwijkt van het traditionele beeld. Fotograaf Paul Huf blijkt de maker. Volgens historicus Peter Zwaal staat Janssen nog dezelfde avond bij Huf op de stoep met de vraag of hij een campagne voor het CBK wil maken.

In de begin jaren is de campagne “het bier is weer best” de enige bierreclame. Brouwerijen maken geen individuele reclame. Dat monopolie duurt niet lang. Al snel beginnen de brouwerijen naast de collectieve uitingen ook eigen merkreclame te maken. Begin jaren zestig is de collectieve reclame campagne zo goed als ten einde. Niet langer spreken brouwers de consument aan op het product bier, het draait om de individuele merken De bierconsumptie is inmiddels meer dan verdubbeld tot bijna vierentwintig liter per hoofd van de bevolking. Nog een keer keert het CBK terug met een gemeenschappelijke campagne. De bekende fotograaf Ed van der Elsken maakt een serie portretten voor een campagne “Ik? Bier!”.

 De fotografie van ‘het bier is weer best” vindt een voortzetting bij één van de brouwerijen. Directeur Brummer van de Grolsche brouwerij is zo onder de indruk van de kwaliteiten van Huf dat hij de relatie met de fotograaf voortzet wanneer de gezamenlijke CBK campagne ten einde loopt. Hieruit ontstaat één van de bekendste reclamecampagnes ooit en zeker de campagne met de grootste artistieke uitstraling. “Vakmanschap is Meesterschap” brengt met portretten en stillevens van Paul Huf het merk Grolsch tot de jaren tachtig onder de aandacht van de consument.

Het duurt tot 2012 voor dat brouwers (en in dit geval ook de rest van de keten tot en met de consument) weer gemeenschappelijk de handen ineenslaan om stil te staan bij de schoonheid van bier, los van individuele merken. De Week van het Nederlandse Bier is geboren. De bierwereld ziet er inmiddels volledig anders uit: nog nooit was er zoveel keuze.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.