
30 nov Niet zo bierig WK
[2022] Het wereldkampioenschap voetbal geeft me een vreemd en leeg gevoel dit jaar. Tot nu toe, in ieder geval. Voetbal en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar dit jaar is die band toch een stuk minder hecht dan gebruikelijk. Het heeft te maken met de locatie van het kampioenschap, die in Europa tot veel discussie leidt. Maar ook het tijdstip voelt ongemakkelijk, zo aan het eind van de Europese herfst, begin van de winter. Met een bokbier binnen voor de buis voelt een wedstrijd toch heel anders dan met een pils op een bomvol terras voor een gigantisch scherm.
De Nederlandse brouwers zijn dan ook oorverdovend stil dit keer. Niemand durft z’n vingers te branden aan dit evenement. Er zijn geen grote oranje Grolsch blikken, geen Bavaria Leeuwenhosen met oranje kwispelstaart – om over de jurkjes maar te zwijgen. Ook Heineken tovert niets uit de hoge oranje hoed. Zelfs het oranje tompoucenbier van Løwlander bij de HEMA is voor een andere gelegenheid gebrouwen. Toernooisponsor Budweiser kapitaliseert niet op z’n sponsorschap.
In gastland Qatar levert het sponsorschap van Bud de nodige problemen op. Verkoop en consumptie van alcoholhoudende dranken ligt in het islamitische land nu eenmaal minder voor de hand. Ik heb me laten vertellen dat het bier in de fanzone zo’n dertien euro per blikje kost. Dat is een behoorlijk fortuin voor een blik Budweiser, zelfs in de Arabische hitte. Ook de verkoop van alcoholhoudend bier in en rond de stadions werd op het laatste moment aan banden gelegd. Alleen Bud zero is er te krijgen. Ligt het aan mij, of zijn de fans op de tribune minder uitbundig, waardoor de echte voetbalsfeer ontbreekt? Toegegeven, het is beter dan de voetbalwedstrijden zonder publiek uit de Covidtijd, waar in arren moede maar wat ingeblikt geluid achter werd geplakt, maar echt vrolijk komt het niet over. Aan de andere kant hoor ik ook weinig over excessen. De fans van verschillende landen slaan elkaar niet de hersens in. Maar het is zo overdonderend saaai.
Ik las ergens dat ABInBev heeft beloofd dat ze de Budweiser die ze niet in de stadions kunnen verkopen, schenken aan het land dat het WK wint. Klinkt mooi, maar dat zullen waarschijnlijk niet de blikjes uit de stadions zijn. Of zou ABInBev echt zo snel blikjes met Arabische labelling waar dan ook ter wereld kunnen bezorgen, en dan ook nog aan de accijnsverplichting kunnen voldoen? Dat zou een logistieke operatie van wereldformaat zijn.
Langs de velden zag ik wel de reclame van Budweiser op de boarding voorbij flitsen, soms voorzien van het woordje ‘zero’. Blijkbaar is dat niet tegen de regels. Of zou de reclame alleen maar staan aan de kant waar de Westerse camera’s filmen, en tonen de reclameborden aan de andere kant van het veld een heel ander beeld? Al met al vind ik het een fascinerende situatie, eentje die je doet nadenken over de rol van bier van voetbal – en Europa in de wereld.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.