26 dec Oogstjaar 2006
[2006] Onlangs kreeg ik van het Wijn Informatie Centrum een boekje met oogstgegevens. In dat boekje staat per jaar of het een goed wijnjaar was, of een gemiddeld. Zo lees ik dat de grote rode Bordeaux in 2005 een 10 verdient. In 2002 is dat niet meer dan een 7. Onvoldoendes worden zelden gegeven. Blijkbaar is er nooit een slecht oogstjaar.
Voor wijn zijn we eraan gewend dat het ene jaar het andere niet is. Een Bourgogne uit 2004 kan totaal anders smaken dan die uit 2003. We weten dat de druivenstok nu eenmaal afhankelijk is van het klimaat en de bodem waarop ze groeit.
Zoals rijpe druiven aan de basis staan van een goede wijn, staan gerst en hop aan de basis van een lekker glas bier. Maar om de één of andere reden horen we zelden over de verschillende gerstrassen, zoals we wel horen over Pinot Noir of Cabernet Sauvignon. Heel af en toe is er een brouwer die op z’n etiket aangeeft dat hij uitsluitend Saazer hop gebruikt, of Golding, een hopsoort uit het graafschap Kent. Deze manier van werken houdt het overzichtelijk. Bier herkennen we aan het merk. Heineken smaakt als Heineken en Lindeboom als Lindeboom. Welke soorten gerst er gebruikt zijn om het bier te brouwen vinden we niet zo belangrijk.
Wijnmakers zijn jaloers op bierbrouwers omdat die zulke sterke merken hebben kunnen bouwen. Als consument weet je wat je krijgt als je een flesje Dommelsch koopt, ongeacht het oogstjaar van de gerst. Aan de andere kant zijn bierbrouwers jaloers op de wijnmakers vanwege de mystiek van oogstjaren en ‘terroir’.
Toch is gerst als basis voor het brouwen van bier net zo afhankelijk van het klimaat als de druif. Alleen mengen de brouwers verschillende gerstmouten om uiteindelijk tot een constante kwaliteit van het bier te komen. Er bestaan zelfs verschillende gerstrassen, zoals er ook verschillende druivenrassen bestaan. Gerstrassen luisteren naar bijzondere namen als Prestige, Reggae of Esterel. Er is zelfs zoiets als ‘terroir’, het effect van de bodem op de kwaliteit van de gerst. Zo groeit gerst op de klei van Zeeuws Vlaanderen anders dan op de zandgronden van Drente. De beste brouwgerst komt overigens niet alleen uit Nederland, maar ook uit het noorden van Frankrijk, Duitsland, Engeland en Denemarken.
En natuurlijk is ook het weer van invloed op de kwaliteit van de gerstoogst. Wat dat betreft was 2006 in bijna heel Europa een rampjaar. In juli was het zo warm dat de aren te vroeg afrijpten. De graankorrels waren nog niet dik en rond genoeg. Begin augustus sloeg het weer om en regende het dagen aan één stuk. Het effect daarvan was dat de boeren de magere oogst nauwelijks binnen konden halen. De gerst ontkiemde op het veld. Niet alleen voor brouwers maar ook voor pastamakers en bakkers blijkt de graanoogst van 2006 een fikse tegenvaller.
Ondanks de tegenvallende oogst lukt het de brouwers toch weer om bier van constante hoge kwaliteit te brouwen. Het kost wat meer graan en heel veel meer moeite, maar voor bier hebben we gelukkig nog steeds geen boekje met oogstgegevens nodig.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.