
30 apr Oranje Boven
[2007] Er is geen feestdag in Nederland zo in bier gedrenkt als Koninginnedag. In een normaal jaar is 30 april ongeveer de eerste dag dat je op een terrasje van de zon kunt genieten. Daarmee is Koninginnedag de start van het buitenseizoen. Misschien maakt de kleur oranje ook wel dorstig want als het Nederlands elftal speelt, is de biertap ook nooit ver weg.
Ondanks de vanzelfsprekende band tussen Koninginnedag en bier brengt geen enkele brouwer een speciaal oranjebier op de markt. We houden het bij goudgeel pils. Wie Koninginnedag wil vieren met oranje bier, moet de grens over naar Duitsland. Op zich zelf is dat ook geen schande, want zowel onze koningin als haar moeder haalden daar zelfs hun echtgenoot vandaan.
In Ochtrup, vlak over de grens bij Enschede, vond ik twee oranje bieren, beide met 2,5% alcohol en met vruchtensmaak. Beck’s chilled orange zit in een doorzichtige fles waardoor je de helder oranje ranjakleur goed ziet. Het ruikt naar de vitamine C bruistabletten die ik inneem wanneer ik bang ben om griep te krijgen. De smaak houdt het midden tussen Sinaspril en Ranja. Je proeft dat het geen limonade is omdat er heel ver op de achtergrond nog iets van het bittere van bier terug te vinden is. Het bier is qua kleur misschien wel helemaal goed voor Koninginnedag, maar door de smaak wordt een dag op Beck’s chilled orange nooit een feestdag.
In tegenstelling tot Beck’s is het andere bier, Schöffenhofer, troebel. Dat is niet verbazend, want dit bier is gemaakt op basis van het Duitse witbier Weizen, dat door de ronddrijvende gist ook niet doorzichtig is. Schöffenhofer heeft er grapefruit aan toegevoegd en die combinatie is een ontdekking. De Grapefruit Hefenweizen Mix smaakt heerlijk. Het bier combineert het zoet bittere van rode grapefruit met het zacht zure van Duits witbier. Dit bier is een prima dorstlesser op warme dagen. In de nasmaak lijkt het alsof je een glas Pompelmoentje hebt gedronken.
Grolsch heeft jaren geleden ook eens een poging gedaan om grapefruitbier op de markt te brengen. Grolsch 2.5 pink grapefruit was geen succes, want het bier is nergens meer te vinden. Inmiddels heeft Grolsch ook het brouwen van Weizenbier onder de knie gekregen. Ze zouden een combinatie kunnen maken tussen hun eerdere mislukte experiment en het huidige succesbier. Dat is passend voor de speciale status die het bedrijf heeft. Als enige bierbrouwer mag Grolsch zich ‘Koninklijk’ noemen.
Naar verluidt heeft de Koninklijke familie zelf eerder banden met een andere brouwerij. De families Heineken en Van Oranje schijnen goed bevriend te zijn. Ondanks die vriendschap laten de Oranjes zich zelden in het openbaar met een glas bier betrappen. Het lijkt erop dat Willem Alexander de bijnaam ‘Prins Pils’ als een belediging opvat. Dat is jammer. De Belgische kroonprins Filip is zo trots op het bier uit zijn land, dat hij bij iedere handelsmissie fier met een Belgisch bier in zijn hand laat zien waar België sterk in is. Onze kroonprins vertoont zich liever met een glas water of een glaasje wijn. Desondanks dat is Nederland één van de grootste bierexporteurs van de wereld en ligt het mijlenver voor op bierland België. Willem Alexander zou de naam Prins Pils is als eretitel moeten beschouwen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.