Parkheuvel’s bier diner

Parkheuvel’s bier diner

[2015] Het slotakkoord van de eerste Dutch Beer Challenge, vorige maand, was een diner georganiseerd bij restaurant Parkheuvel. Erik van Loo geldt als een van de meest talentvolle chefs van Nederland en heeft twee Michelinsterren om dat te bewijzen. De organisatie had hem gevraagd een vijfgangendiner te bereiden met bier als begeleidende drank.

We gaven hem een doos met zestien Nederlandse bieren, met het verzoek om er per ronde twee uit te zoeken. Een bier dat meer harmonieert en een ander bier dat confronteert. Erik was razend enthousiast. Als Limburger sprak deze uitdaging hem bijzonder aan. Toch was de vraag niet helemaal voor de hand liggend. Toen ik Erik en zijn sommelier Ruben Kwakman een paar maanden geleden voor het magazine Bier! interviewde, verklapte hij dat hij zelf een bier had gebrouwen. Bij de Kaapse brouwers ontstond Parkheuvels Bier van de Overkant. Maar die brouwervaring was hem niet makkelijk gevallen. Brouwen gaat on – ge – lo – ve – lijk  t r r a a g g  in vergelijking met de hectiek in de keuken. Een buitengewoon saaie bezigheid voor volwassen mannen, aldus Van Loo, waarbij je eindeloos moet wachten of het resultaat naar verwachting is.* Dat is Parkheuvels Bier van de Overkant zeker, maar desondanks gebruikt Erik dit vooral als aperitief. Hij ziet de bieren niet helemaal passen bij de kaart van Parkheuvel en zijn gasten waren nog niet helemaal toe aan de combinatie van bier aan tafel. Nou, de gasten en juryleden van de Dutch Beer Challenge waren dat zeker wel!

En we werden verwend. Erik gebruikte de hele breedte van het palet aan smaken dat bier te bieden heeft en wist bestaande Parkheuvel klassiekers met een lichte aanpassing prachtig naar het bier te koken. Saai werd het allerminst. En om een idee te geven hoe dat smaakte, het leidde tot het volgende menu. Wie durft het na te maken?

Kreeft met jong lenteblad, hierbij een emulsie van crème fraîche, passievrucht en rode grapefruit

    – Kaapse Parkheuvels bier van de overkant

    – Brand, Zwaar Blond

Tarbotfilet gebraden in boerenboter met kalfswang, knol- bleek en bladselderij met hierbij een sereh-kaneeljus

    – De Prael, Doe Maar

   – De Kievit, Zundert Trappist

Krokant gebakken kalfshartzwezerik geserveerd met Sugar snaps en een jus van gebrande pinda’s

    – Lindeboom, Gouverneur Blond

    – Maximus, Pandora

Gebraden reerugfilet met een korstje van amandel en broodkruim. Aardpeer, huisgemaakte bakenbrij, peer en een reejus verrijkt met chartreuse

    – Jopen, Koyt

    – De Molen, Bommen en Granaten

Parkheuvel Snickers (c)

    – Budels, Kolos

    – Emelisse, Espresso Stout

Ook voor de bediening was het bierdiner een hele ervaring. Wijnen met nagisting op fles komen nauwelijks voor. Bieren hebben daarentegen soms wel een behoorlijke gistbodem en dat maakt het uitschenken van proefglaasjes er niet eenvoudiger op.

Maar natuurlijk werd ook deze kaap met vlag en wimpel gerond en bleek het eerste Nederlandse tweesterren bierdiner een schot in de roos.

*Het volledige interview met Erik van Loo is te lezen in Bier! 25, winter 2014-15.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.