Proef het landschap op je tong

Proef het landschap op je tong

[2012]  Hoe ervaar je een landschap op je tong, dat is de vraag die de Amsterdamse kunstenares/ontwerpster Henriëtte Waal zichzelf stelt. Dat landschap moet je breed zien, het is niet alleen het land met alles wat erop groeit, het water, maar ook de mensen die er leven. Haar oplossing: brouw in het open veld, samen met amateurbrouwers, een bier gemaakt van slootwater en gekruid met klaver, wilde hop en andere plantjes die rondom groeien. De fascinatie van Henriëtte met bier ontstaat op het moment dat ze gevraagd wordt na te denken over een project voor een terrein van de waterzuivering in Tilburg. “Bier is de manier waarop onze voorouders in de Middeleeuwen hun water drinkbaar maakten” realiseert ze zich. Bier brouwen is zuiveren. Ze zoekt contact met lokale amateurbrouwers en nodigt hen uit om samen een bier te brouwen met lokaal water en op smaak gebracht met wat het land te bieden heeft. “De wereld van amateurbrouwers lijkt verstopt in garages, keukens en badkamers. Maar als kunstenaar wil ik die wereld juist laten zien, en naar de mensen toe te brengen.” Zo ontstaat het idee om met de landschapsbrouwerij het brouwambacht weer met het landschap te verbinden, waardoor het zichtbaar wordt voor publiek.

In haar behoefte om met mensen te werken klinkt haar afstudeerrichting Man & Public Space aan de academie in Eindhoven door. “Daar focus je niet op producten, maar juist op de context. Het gaat erom hoe mensen een omgeving ervaren, en hoe het ontwerp daar verandering in kan brengen of aan bij kunt dragen.” “Nu ervaar je het landschap in een bier”, legt ze uit, “en dat komt aan bij mensen.  Het past in de trend van het duurzaam denken, maar dat was voor mij geen aanleiding. Ik wilde mensen bij een plek betrekken, dat ze anders gaan nadenken over de waarde van het land.”

“Wat me bij de Tilburgse brouwers opviel is dat het vaak mannen zijn, vijftig plussers. Ze brouwen veel naar bestaande recepten en durven het experiment vaak niet aan. Veel experimenten mislukken immers. Ik wilde dat experiment juist wel aangaan.” Henriette vond bij de brouwers desondanks een vruchtbare voedingsbodem. “Brouwers zijn gewend met improvisatie problemen op te lossen. Er kan veel misgaan bij het brouwen van bier. Dan zijn ze plotseling bijzonder creatief om toch tot een goed bier te komen. Het is een vorm van knutselen. Het lijkt in deze tijd waarin alles kant en klaar te koop een eigenschap die dreigt te verdwijnen. Maar het mooie is, het blijft bestaan.”

De landschapsbrouwerij zou een eenmalig initiatief zijn. Zelf hoopte Henriette dat haar inspanning inspiratie zou zijn voor een blijvende brouwerij op locatie. Een soort brouwwerkplaats waar de amateurbrouwer gekoppeld wordt aan de man van de straat. Er bestaan in het zuiden van Duitsland, maar bijvoorbeeld ook in Australië, plekken waar mensen samen komen om te brouwen. De bureaucratie in Nederland maakt dat hier onmogelijk. Voeding, en bier in het bijzonder, is met heel veel regeltjes omgeven.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.