September Hertog Jan Maand

September Hertog Jan Maand

Het zijn drukke tijden voor brouwmeester Gerard van den Broek van Hertog Jan. Speciaal voor Geniet en Geef voor KiKa, de bierigste van alle goede doelen campagnes, blaast Hertog Jan het Elfde Gebod eenmalig weer nieuw leven in. Ieder jaar vraagt Gaius Voute van Bier&cO aan een brouwer om een speciaal bier te brouwen voor de actie om kinderkanker de wereld uit te helpen. Alle opbrengsten komen ten goede aan KiKa. De hoeveelheid bier in hectoliters is gelijk aan het genezingspercentage van kinderen met kanker, op dit moment 76%. Omdat de ketels van Hertog Jan zo groot zijn is dit jaar de dubbele hoeveelheid gebrouwen: 76 hl voor de horeca en 76 hl in speciale stenen kruikjes, verkrijgbaar bij AH en MITRA. Je moet er wel snel bij zijn, want de kruikjes vliegen de winkel uit.

Brouwmeester Gerard van den Broek is trots Het Elfde Gebod weer op de markt te kunnen brengen. “Alle brouwers waren razend enthousiast om dit bier te brouwen. En het resultaat mag er zijn”, glundert hij. Het is een goudgeel bier, een beetje zoet met tonen van geel fruit en met een subtiele bitterheid. Zelf noemt hij het een Kölsch type, maar ik proef eerder een familieband met Leffe Blond. Dat is wellicht ook de reden dat ABInBev het bier ooit van de markt heeft genomen. Ze zaten in elkaars vaarwater. Samen met presentator Art Rooijakkers veilde Gerard begin deze maand het eerste glas. Het bracht direct € 1.400 op voor het goede doel. “Niet gek”, stelde Van den Broek onderkoeld, “want het grootste genot, dat is het Elfde Gebod.”

Het brouwen van het Elfde Gebod blijkt niet het enige feestje in Arcen deze maand. Afgelopen week onthulde Hertog Jan een gloednieuwe vatenkelder waar Grand Prestige sinds een paar maanden rijpt op oude cognac-, bourbon- en portvaten. Het idee is geïnspireerd op de Goose Island brewery uit Chicago, dat sinds enkele jaren eveneens tot de biergigant ABInBev behoort. Wie weet wat deze inspiratie nog meer voort gaat brengen.

Goose Island is een van de pioniers van het laten rijpen van bier op gebruikte Bourbonvaten. Omdat Grand Prestige wat delicater is dan de stoutbieren die Goose Island normaal gesproken in de vaten steekt, ontwierp Gerard samen met zijn collega’s een speciale vatenvuller. In een glazen ‘kluis’ ligt het te vullen vat opgebaard. Via een speciale zwenkarm wordt de vulpijp in het vat gestoken. Als eerste ter wereld is Hertog Jan in staat de vaten eerst met koolzuur voor te spannen, waarna het bier langzaam het vat in stroomt. De werkwijze moet oxidatie tegen gaan waardoor het bier beter tot z’n recht komt. De eerste bieren rijpen nu een maand of drie op vat. Het portvat (witte port, niet rode zoals je zou verwachten) vindt Gerard het meest spannend. Cognac en Bourbon bevatten zoveel alcohol dat het gevaar op infectie klein is. Bij Port is dat risico veel groter. Na drie maanden rijping zijn de verschillen tussen de verschillende Grand Prestiges opvallend groot. Het bier op portvaten is zwoel, fruitig, zoet en zacht, maar mist wat spanning. Uit het cognacvat domineert de sterke drank. Het Bourbonvat geeft veel vanille en wat rokerige kruidigheid. Ik ben benieuwd hoe de bieren zich in de loop van de maanden verder ontwikkelen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.