Staar op het jaar 2016

Staar op het jaar 2016

In deze tijd van reflectie kan ik het niet nalaten terug te kijken op het bierjaar 2016. Een boeiend bierjaar waarin de groei van nieuwe brouwerijen onverminderd doorzet. Volgens de onvolprezen website Cambrinus.nl staan we tegen het eind van dit jaar ruim 450 stuks. Niet alleen het aantal brouwerijen stijgt, ook de productiecapaciteit. De containerschepen van China naar Europa staan volgepakt met nieuwe brouwinstallaties, zoals voor de Jongens van De Wit in Den Bosch of Kompaan in Den Haag. Zelfs het faillissement van een grote Koreaanse reder kan de bouwwoede niet afremmen. Van Everdingen tot Sittard vliegen de vonken van de slijptollen in het rond. Het aantal nieuwe bieren, al dan niet in limited edition collaboration brew, is al lang niet meer bij te houden. En er zijn honderden festivals om van dat lekkers te genieten. Carnivale Brettanomices won zelfs de Gouden PINT. De hopteelt keert op steeds meer plaatsen kleinschalig terug. Het collectief van kleine brouwers heeft zich ondertussen omgedoopt tot een modieus ‘craft’. Weinig bierig en weinig Nederlands maar wel kort en krachtig.

Albert Heijn lift mee op de toegenomen aandacht voor bier door haar nieuwe huismerkpils een nieuw recept en crafty uiterlijk mee te geven. Toegegeven, het smaakt een stuk lekkerder dan ik me van het oude bruinoranje brouwersbier kan herinneren. De grootgrutter opent de deuren steeds verder voor nieuwe bieren van kleinere brouwers. In de wereld van het grote bier is de definitieve overname van SABMiller door ABInBev vanzelfsprekend de grootste gebeurtenis. Het is interessant te volgen hoe MegaBrew zich in de toekomst gaat opstellen, met name ten aanzien van de verschillende distributiekanalen van bier. Als gevolg van de overname komen Grolsch, Peroni en de halve brouwcapaciteit van Oost Europa in Japanse handen. Bavaria laat dit jaar luid en duidelijk van zich horen. Niet voor niets wordt boegbeeld Jan Renier Swinkels door magazine Bier! uitgeroepen tot bierpersoon van het jaar. In het begin van het jaar neemt Bavaria een minderheidsbelang in brouwerij De Molen, gevolgd door de overname van Palm, het familiebedrijf dat binnen de eigen familie geen opvolging vond. Inmiddels staan ook de eerste brouwerijen van de nieuwe bierrevolutie aan de vooravond van een generatiewissel, voor zover ze niet overgenomen of verdwenen zijn. Herm Hegger draagt zijn Hemel over aan zijn zoon. Van de traditionele familiebrouwerijen doet Gulpener van zich horen door een hele reeks van vernieuwingen, waarvan het nieuwe BrouwLokaal ongetwijfeld de grootste is. Ook bij Lindeboom in Neer verrijst iets moois.

Duitsland viert vijfhonderd jaar Reinheitsgebot, een jubileum waarbij het vijfjarig bestaan van de Week van het Nederlandse Bier of het tienjarig bestaan van dit bierlog in het niet vallen. Het Reinheitsgebot had zowel kwaliteitsverbetering als vergroting van de staatsinkomsten op het oog. Wat dat betreft is er weinig veranderd in een half millenium. De staatssecretaris noemt aan het eind van z’n termijn accijnsverhoging een gezonde manier om de staatsruif te vullen. Het past in de stroom berichten die het de bierdrinker steeds moeilijker moeten maken om van een mooi glas bier te genieten. Consumentenvereniging PINT reikte kwaliteitsdiploma’s uit aan de eerste horecagelegenheden die bierkeuze, -advies en –verzorging op een hoog plan hebben staan. Die toegenomen aandacht voor kwaliteit blijkt ook uit het grote enthousiasme voor de StiBON opleidingen. Een brouwersopleiding kwam er in 2016 nog niet, maar wie weet wat het komende jaar brengt …

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.