Vattekort

Vattekort

Het succes van op hout gerijpte bieren heeft een voorspelbaar gevolg: de gebruikte vaten raken op. Nieuwe vaten gebruiken is geen optie. Die geven teveel smaak af en het hout zuigt teveel bier op. Ooit was er een tijd dat houten vaten, waarin bourbon gerijpt heeft, vrijwel geen waarde hadden. Voor de bourbonstokers in Kentucky zijn houten vaten niet meer dan een volumineus afvalproduct. Amerikaanse whiskey moet in nieuwe vaten rijpen om Bourbon te mogen heten. Er was wel een kleine afzetmarkt: Schotse whiskystokers waren maar wat blij met die Amerikaanse vaten. Niet alleen heeft gebruikt hout zich volgezogen met whiskey, waardoor er minder distillaat verloren gaat, ook geeft het bourbonvat een bijzondere smaak af. Maar de vraag uit Schotland was lang niet groot genoeg om het aanbod te dekken. In Schotland gaat een vat meerdere keren mee.

Voor experimenterende brouwers in Chicago was het ruime aanbod aan fusten uit de buurt een goudmijn. Je kon ze voor een habbekrats krijgen. Bourbonvaten blijken een ideale manier te zijn om barley wine of imperial russian stout een extra smaakdimensie te geven. Ze geven zwoele aroma’s van vanille en eikenhout af. Het alcoholgehalte van het bier neemt toe door de whiskey waarmee het hout zich volgezogen heeft. In Europa zijn de vat gerijpte bieren veel rokeriger, doordat hier Schotse vaten populairder zijn. Dat ligt nu eenmaal dichterbij en het heeft weinig zin op lege vaten over de oceaan te slepen. En het leuke is, zo ontstaat een duidelijk regionaal verschil in smaakprofiel.

Goose Island brewery in Chicago was één van de eerste brouwerijen die met Bourbon barrel aged bier experimenteerde. Inmiddels is de productie zover toegenomen dat de brouwerij over een voorraad van zo’n 5.000 whiskeyvaten en wijnvaten beschikt. Ook brouwers kunnen een fust gewoonlijk maar een keer gebruiken. Daarna is de karakteristieke smaak verdwenen en ontstaat het gevaar van microbiële infectie, waardoor het bier zuur wordt. Sommige brouwers zijn juist op zoek naar die zure smaak en zijn maar wat zuinig op fusten met de juiste mix van microben.

Normaal stop je het bier in het fust wanneer het uitgegist is. Maar in de overcreatieve wereld van de craftbrewers is er natuurlijk altijd iemand die de boel helemaal omkeert. John Laffler van Off Colorbrewing gebruikt een fust helemaal aan het begin van het brouwproces. Hij dumpt een houten vat in z’n heetwatertank om met houtwater te kunnen brouwen. “Gewoon omdat het kan.”

Het enorme succes van craft beer in de VS (en de toegenomen populariteit van Schotse whisky) hebben de markt voor bourbon vaten helemaal op z’n kop gezet. Er is nu bijna niet meer aan te komen. Speciale ‘vaten makelaars’ kopen de hele voorraad op. De prijs is tot boven een paar honderd dollar per vat gestegen. De situatie begint op die van hop te lijken. Als je niet heel goede connecties hebt, is het steeds moeilijker om aan voldoende materiaal van goede kwaliteit te komen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.