Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag

[2016] Ik heb een grote voorliefde voor seizoensproducten. Het hunkeren naar die eerste zoete aardbeien van de lente of dat hartverwarmende bockbier in de herfst, het heeft iets magisch. Die magie wordt alleen maar sterker in een tijd waarin we steeds minder bereid zijn om te wachten. Webwinkels moeten bij voorkeur dezelfde dag leveren, het eten moet direct op tafel staan. We willen het allemaal zo efficiënt mogelijk.

Seizoensproducten zijn daarentegen heerlijk inefficiënt en laten zich niet haasten. Ze brengen afwisseling die past bij de tijd van het jaar. Vandaar mijn enthousiasme voor Vlaggetjesdag. De dag dat de eerste Hollandse Nieuwe weer aan land komt, is een dag waar ik reikhalzend naar uitkijk. Hoe is de vangst dit jaar? Is de haring vet en romig of toch een beetje tanig? Zonder uitzondering wordt de vangst door de vissers de hemel in geprezen, ook dat hoort er bij.

Zodra het kan, ren ik naar de viswinkel om zo’n zilte haring bij de staart te grijpen en af te happen. Hollandse Nieuwe is een onvolprezen delicatesse, stoer en lekker tegelijkertijd. Wij eten onze rauwe vis niet als nuffige sashimi blokjes, maar aan één stuk. In het begin van het seizoen graag zonder uitjes, zodat de smaak van de vis goed tot z’n recht komt. Groot was mijn verwarring toen ik als Hagenees eens bij een haringkar in Amsterdam een Hollandse Nieuwe bestelde. Ik kreeg het arme beest in mootjes gesneden, geserveerd met een zure augurk op een kartonnen bordje. Dat zelfs onze haringgewoontes regionaal bepaald zijn wist ik niet. Het was even wennen.

Waar ik echt niet aan heb kunnen wennen, is dat we in de loop der tijd allerlei drankjes zijn gaan drinken bij die eerste haring, maar vergeten lijken te zijn hoe heerlijk bier erbij past. Het bitter uit het bier verzacht de ziltigheid van de vis. Het koolzuur snijdt als een vlijmscherp mes door de volle vetheid, zodat iedere hap en iedere slok opnieuw de volle smaak tot z’n recht laat komen. We zitten midden in een bierrevolutie, een explosie van smaken. Het mooie daarvan is dat er altijd wel een heerlijk bier te vinden is voor bij de Hollandse Nieuwe, of je hem nu puur, met uitjes of zelfs met zure augurk eet. Mijn advies: kies voor een droog, niet te zoet bier met een aantrekkelijke bitterheid en niet al te veel alcohol. En kies je voor een haring op een stukje roggebrood, denk dan eens aan een bier dat met rogge gebrouwen is.

Niet alleen de smaak van bier past geweldig bij haring. Bier is bij uitstek een drank die mensen samenbrengt. Dan kan het toch geen toeval zijn dat we over maatjesharing spreken?

Proost en geniet ervan!

Deze column is ook te lezen op www.NederlandseBrouwers.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.