VN topconferentie over alcohol

VN topconferentie over alcohol

[2011]  Binnenkort vindt de eerste topconferentie over niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) van de VN plaats. Honderden ambtenaren, maar ook staatshoofden, regeringsleiders, parlementariërs en actiegroepen reizen naar New York om daar op 19 en 20 september te vergaderen. Ambtenaren zijn al geruime tijd met de voorbereiding bezig. Want niet alleen in New York, maar ook in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan vergaderen van 12 tot 15 september ambtenaren uit alle 51 landen die behoren tot de WHO-Europa over hetzelfde onderwerp.

Wat zijn NCD’s?

Noncommunicable diseases zijn verantwoordelijk voor 63% van alle voortijdige sterfgevallen in de wereld. Dat zijn 36 miljoen mensen. Zij sterven aan hart- en vaatziekten; kanker; chronische ademhalingsstoornissen en diabetes. Negentig procent van deze voortijdige sterfte vindt plaats in ontwikkelingslanden.

Hoe voorkom je NCD’s?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de vier grootste risicofactors voor NCD’s: roken, ongezond (overmatig) eten; te weinig bewegen en……overmatige alcoholconsumptie. In een rapport uit 2011 van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) zijn de risico’s in kaart gebracht.

1. Roken: 6 miljoen voortijdige sterfgevallen

2. Onvoldoende bewegen: 3,2 miljoen

3. Overmatig drinken: 2,3 miljoen, samen 11,5 miljoen.

4. Ongezonde voeding: het WHO rapport stelt dat het niet mogelijk is om het voortijdig overlijden door ongezonde voeding te berekenen.

Hoe dring je NCD’s terug?

Het WHO rapport komt met 10 aanbevolen maatregelen en noemt die: “best buys”, oftwel: koopjes! Want als je er onmiddellijk mee begint, dan leiden ze volgens het rapport het snelst tot het redden van levens, het voorkomen van ziekten en de minste kosten. Van die 10 “koopjes” hebben er 4 betrekking op roken, 3 op drinken en 3 op ongezonde voeding.

Bij drinken komt men met het overbekende drieluik: verminder de verkrijgbaarheid; verminder de reclame en verhoog de belasting.

Bij ongezonde voeding zoekt men het in het verlagen van het zoutgehalte in het voedsel, in de vervanging door meervoudig onverzadigde vetzuren en het verhogen van de aandacht voor het belang van goede voeding en beweging (massamediaal).

Verbazing en ergernis

Op 21 mei 2010 (dus precies 1 jaar voor het NCD rapport) heeft de WHO de Global Alcohol Strategy aangenomen. Het was bijna een verademing om te constateren dat in die strategie nu eens niet het drieluik tot enig waarheid werd verheven, maar dat daarnaast nog zeven andere beleidsinstrumenten werden genoemd om schadelijke consumptie van alcohol te verminderen. Zoals samenwerking met het bedrijfsleven en zelfregulering. Ik verbaas me erover en ik erger me aan het feit dat men slechts één jaar later alweer op die schreden is teruggekeerd en alleen het drieluik propageert.

Conclusie

In september zullen de kranten weer vol staan met de oplossing voor veel ellende. En laten we wel wezen, het is goed dat men probeert ziekten te voorkomen. Maar het kan er bij mij niet in dat veel problemen kunnen worden voorkomen met alleen het “alcoholdrieluik” en zeker niet in ontwikkelingslanden. Overmatig drinken is voor een belangrijk deel (geschat wordt 50%) erfelijk bepaald. De rest kan men mijns inziens beter bestrijden met de aanpak die in Nederland al vele jaren succesvol is gebleken. En die ook door de Global Alcohol Strategy wordt aanbevolen. Dat is een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven waarin op de gevaren van overmatig drinken wordt gewezen. Kijk op www.stiva.nl voor meer informatie.

Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven door Jack Verhoek

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.