Vredespijp

Vredespijp

[2021] Begin dit jaar lanceerde Grolsch haar eerste bier in de experimentele Proeverij serie 2021: Hoop. Met bieren in deze serie heeft brouwer Marc Janssen meer vrijheid om met ingrediënten te spelen dan met de andere Grolsch bieren, omdat het eenmalige edities zijn. Het is een speeltuin en een proeftuin tegelijkertijd, omdat Grolsch met deze bieren ook de belangstelling van de consument kan aftasten.

Voor 2021 laat Grolsch zich inspireren door het klavertje vier en ‘de gevoelens waar heel Nederland momenteel doorheen gaat’, aldus de website: Hoop, Geloof, Liefde en Geluk. Het is begin 2021, en de verwachting is dat na de zomer alle ellende van Covid-19 wel voorbij zal zijn. Het vierluik past perfect bij de vier seizoenen. De start is Grolsch Hoop, een vrolijke lente IPA met gember en lindebloesem.

Maar die hoop wordt bijna de bodem in geslagen als blijkt dat de marketeers van Grolsch een kleinigheidje over het hoofd gezien hebben. Sinds 2016 brouwt brouwerij Hoop haar bieren in Zaanstad. Zij bezitten de merkrechten op de naam ‘Hoop’. Het is een vuiligheidje dat zomaar tot veel gedonder had kunnen leiden. In 2016 laat de Belgische brouwerij Huyghe haar spierballen rollen en haar advocaten brullen. Zij dwingen eigenaar Nando Servais om de naam van zijn biermerk Pampus te veranderen. Het zou te veel lijken op het biermerk Campus dat Huyghe voor de Benelux geregistreerd heeft. Het is een bier waar weinigen in Nederland van gehoord hebben (en weinige Belgen zullen ooit van Pampus horen). De bieren lijken in niets op elkaar, maar Pampus moet bakzeil halen voor de Belgen en verandert zijn naam in Pontus.

Gelukkig kiezen de brouwers van Hoop en Grolsch voor een veel constructievere benadering. Misschien heeft het wel te maken met het klavertje vier van de Grolsch Proeverij. Hoop en Grolsch besluiten om geen rechtzaak te voeren maar om een eenmalige collab te brouwen. Het klavertje vier krijgt als het ware een extra bloemetje. Bier brengt mensen samen. Marc Janssen van Grolsch overlegt met brouwer Pierre Yves Lavoie en receptenspecialist Derek Walsh van Hoop welk bier het zal worden. Uiteindelijk valt de keuze op een Baltic Porter. Een biertype dat z’n wortels kent in Polen, maar in Nederland zelden gebrouwen wordt. Het is letterlijk een collab. Het bier wordt zowel in Zaanstad als in Enschede gebrouwen waarna de twee brouwsels voor het afvullen gecombineerd worden.

En de naam van het bier? Vredespijpje. Het is niet alleen een duidelijke verwijzing naar de creatieve oplossing die de brouwers voor hun potentiële conflict gevonden hebben. Het is ook een knipoog naar de bieren van de Grolsch proeverij, die allemaal in de karakteristieke beugelfles verpakt zijn. Dit bier zit in een pijpje. Steven de Cleen, designer en mede-eigenaar van Hoop tekende voor het design. Met z’n flower poweruitstraling past het helemaal bij de bloemetjes en de bijtjes, en bij die vredespijp: ‘Make Beer, not War’.

Ooit heette de Budelse Brouwerij ook de Hoop. Gelukkig heeft het lang geleden z’n naam veranderd. Anders was het een ménage à trois geworden. Hoewel…. dat past wel weer heel goed bij die flower power tijd.

1 Reactie
  • Ten Hag
    Geplaatst op 12:30h, 21 november

    Erg lekker biertje, dit weekend erg van genoten!