
31 okt Vriendenbier
[2022] Dit jaar bestaat Kompaan tien jaar. De tijd vliegt. In die tien jaar heeft de Haagse vriendenbrouwerij van Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek een duidelijke plek veroverd op de Nederlandse biermarkt. Samen met Oedipus, VandeStreek, Van Moll, Bax, Kaapse Brouwers, Uiltje,TwoChefs, Rock City en Frontaal groeit Kompaan uit tot een herkenbare exponent van de eigentijdse Nederlandse stedelijke biercultuur. Het zijn allemaal brouwerijen die gestart zijn door jonge ambitieuze brouwende ondernemers, meestal aan de rafelrand van een grote stad. De uitstraling is stoer, vol bravoure en post-industrieel. Het bier is stevig, met een duidelijke voorkeur voor een krachtig hopkarakter.
Voor Kompaan is Den Haag de thuishaven. En hoewel Den Haag vooral bekend is als stad van ambtenaren is juist bij Kompaan het woord ‘haven’ heel letterlijk te nemen. Jeroen en Jasper vinden aan een haven in het industriegebied Binckhorst de ideale plek om hun ambitieuze plannen uit te bouwen, natuurlijk met behulp van een succesvolle crowdfunding. Aan de haven ontstaat naast de brouwerij een taproom met een heerlijk terras. En het mooie is: die locatie leek toen nog onlogisch, maar de Binckhorst moet in de komende jaren transformeren tot een levendige stadswijk. Een kerk als verbindend element wordt niet snel meer gebouwd, maar een brouwerij als ankerpunt voor de buurt in wording, dat helpt wel.
De keuze voor Den Haag ligt voor de hand, Jeroen en Jasper komen er vandaan. De keuze voor Den Haag is ook moedig. De stad staat nu eenmaal niet bekend om z’n vooruitstrevende, jonge, karakter. Dat biedt ook kansen. In korte tijd weten de vrienden een positie uit te bouwen in de hele Haagse horeca. Dat doen ze door onvermoeibaar hun bieren onder de aandacht te brengen bij vrijwel ieder café en restaurant in stad. Bovendien biedt het strand van Scheveningen volop kans om de brouwerij te profileren
In de beginjaren van Kompaan heeft ieder bier een eigen nummer. Dat nummer verwijst naar het nummer van het originele thuisbrouwsel van Jeroen en Jasper dat uiteindelijk uitgroeit tot een commercieel bier. Charmant, maar wel heel verwarrend. Want welk bier bestel je bij een Kompaan 20, 39, 45 of 58? Het is buitengewoon verwarrend aan de bar, zeker als je al een bakje op hebt. Zo heb je met 39 zomaar een imperial stout te pakken, terwijl je eigenlijk een eigenlijk een bitterblond bedoelde. Maar dat is nummer 20. Alle bieren krijgen al snel een eigen naam die vriendschap uitdrukt: Handlanger, Bloedbroeder, Bondgenoot. Het nummer verdwijnt in de loop der tijden, het bierype wordt duidelijker. Nog maken deze bieren uit de beginjaren de ‘core range’ uit van Kompaan. Inmiddels is het gamma wel aangevuld met seizoensbieren, tijdelijke krachten (onder de naam ‘Foreign Legion’) en en super verse hoppige bieren (Battle Royale). De vriendschap heeft in de loop der jaren iets strijdlustigs gekregen. De biermarkt is niet voor lieverdjes.
In dit jubileumjaar opent Kompaan ook een thuishonk in de Haagse binnenstad. Niet iedereen weet nu eenmaal de weg naar de Binckhorst te vinden. Het proeflokaal krijgt de naam Binnenhaven. Dat is toepasselijk, ondanks dat er geen water voor de deur ligt. Maar wie heeft er eigenlijk water nodig, als er goed bier uit de tap stroomt?
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.