30 okt Vrouwen aan het bier
[2010] Raging Bitch is de naam van het bier dat de sprekers op het symposium ‘Vrouwen aan het bier?’ als dank kregen. Is de boodschap dat alleen bitches van bier houden? Geenszins. Sterker nog, vrouwen aan het bier zou helemaal geen vraag moeten zijn, zolang het maar geen mierzoete vrouwenbiertjes zijn. Rick Kempen van Bier & Co, importeur van Amerikaanse bieren, vertelde dat zijn Amerikaanse stomverbaasd waren dat we in Nederland een symposium met een dergelijke titel kunnen organiseren. Vrouwen aan het bier is daar volstrekt vanzelfsprekend. Marketeer Hans Böhm van Heineken zag in het Tsjechische Pilsen overal groepjes vrouwen die in het café bier drinken uit elegante glazen. In Nederland is het nog niet zo ver. Onder leiding van zijn naamgenoot Hans Böhm, discussieerden bierdeskundigen uit binnen en buitenland over de vraag waar dat aan zou kunnen liggen. Meesterkok Angélique Schmeinck legt uit dat er mannelijke en vrouwelijke smaken bestaan. Vrouwelijke smaken zijn elegant en verfijnd, mannelijke smaken wat aardser en stoerder. Dat hoeft niet te betekenen dat vrouwen alleen van vrouwelijke smaken houden, en mannen van mannelijke. Maar dat de meeste vrouwen vallen voor elegantie, dat is in de smaak absoluut waar. Ariël Meeusen van Puur Zeeuws legt uit dat dit niet alleen voor smaak geldt. Ook de presentatie is van groot belang. De Engelse bierkenner Melissa Cole voegt daar aan toe, dat je vrouwen niet belerend moet benaderen. Het zijn geen kinderen waarvan je vindt dat ze spruitjes moeten leren eten. Vrouwen zijn gevoeliger voor bitter dan mannen – het zijn verfijndere proevers. Je kunt ze verleiden met echte smaken, die in balans zijn. Zoete vrouwenbieren gaan zeker niet werken.
Hans Böhm van Heineken had het niet eenvoudig. Het publiek van het symposium bestaat uit bierliefhebbers, die de zoete smaak van zijn Wieckse Rosé niet echt kon waarderen. Zoals hij het publiek aangeeft: ‘jullie hoef ik niet meer te overtuigen dat bier lekker is.’ Wieckse Rosé is op de markt gezet om die mensen te verleiden die normaal geen bier drinken. Hij trekt de analogie met gedistilleerd. Jenever heeft nooit geïnnoveerd en valt terug. Wodka heeft de grenzen van de drank opgezocht en daarmee heel succesvol geworden. Dus ook bier moet innoveren is zijn conclusie. Waarbij Angélique Schmeinck ervoor waarschuwt dat teveel zoet smaak laat doodslaan. Zoals ze het prachtig zegt: zoet leidt tot smaakdementie en niet tot een verbetering van de smaakdimensie. Die smaakdimensie brengt ze prachtig in beeld als ze in een creatief proces laat zien wat de smaakvrienden van Klokhennes Weizen zijn, een bier van brouwerij Mommeriete. Er passen ingrediënten bij als peultjes, geitenkaas en steranijs. Bier en tafel is dan een feest.
Natuurlijk gaat het ook om marketing. Professor Fons Trompenaars toont aan, dat de tijd van segmentatie, het opdelen in groepen, voorbij is. Het gaat niet om het opdelen in subgroepen als mannen en vrouwen, maar om het samenbrengen van gedeelde waarden. Wil je als brouwer zowel mannen als vrouwen aanspreken, zoek dan datgene wat een ieder verbindt. Het is niet eenvoudig, maar zeer wel mogelijk. De voorzitter van PINT, de bierconsumenten vereniging die deze dag organiseerde weet er wel een: geniet! De aanwezigen nemen dat ter harte en laven zich aan de vele bieren die geschonken worden.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.