Vruchtensalade volgens De Troch

Vruchtensalade volgens De Troch

[2009] De brouwers ten westen van Brussel brouwen een uniek bier naar eeuwenoud recept. Geuze is een zuur bier, dat gist aan de open lucht en rijpt op houten vaten. Het is een bier dat je moet leren drinken, niet in het minst vanwege het uitgesproken zure karakter van het bier. Die zure smaak heeft brouwers op het idee gebracht om het bier te zoeten. Dat kan heel voor de hand liggend met suiker of kandij, maar ook vruchten lenen zich er goed voor. De bekendste variant van dit vruchtenbier is Kriekenbier, dat op smaak gebracht is met kersen.

Maar er is veel meer mogelijk zoals de brouwers van De Troch bewijzen. Zij brengen maar liefst negen verschillende fruitbieren op de markt onder de naam Chapeau. Aardbei, citroen, ananas, perzik, framboos, pruimen, bananen vinden hun weg naar het bier. Daarmee zijn ze onmiskenbaar koploper in dit segment en hebben ze een unieke niche in het bierlandschap gevonden.

De bieren worden afgevuld op 25 cl flesjes met een kroonkurk. Voor een gewoon bier is dat niets bijzonders, maar geuze wordt gewoonlijk afgevuld in flessen van 75 cl of 37,5 cl met een champagnekurk. En dat maakt de gewone kroonkurk in dit geval opvallend. De etiketten van de bieren zijn kleurrijk en kinderlijk. Laten we hopen dat het gezegde “goede wijn behoeft geen krans” op deze bieren van toepassing is.

Faro is een bruin bier met 4,75% alcohol. Het is gezoet met suiker en kandijsuiker. Het smaakt zoetzuur en fris. Het is zeker niet onprettig – het doet me aan zuurtjes denken, ook zo’n combinatie van zoet en zuur. De nasmaak is wel wat plakkerig.

De fruitbieren hebben allemaal 3,5% alcohol en zijn op smaak gebracht met toevoeging van suiker, aroma’s en 20% vruchten.

Het aardbeienbier Fraise is zoetzuur met een lome plakkerigheid van overrijpe aardbeien. Het bier is koperkleurig en troebel. Lemon is gemaakt met citroenen. Het is opvallend om aan een bier dat van nature zuur is, nog eens extra citroen toe te voegen. Het goudblonde bier heeft zo’n sterke citroengeur dat het bijna aan schoonmaakmiddel doet denken. In de nasmaak wordt dit zoetzure bier steeds zoeter. De combinatie van zuur bier en citroen is zelfs met suiker geen succes. Ook het pruimenbier Mirabellen is goudblond met een zwoele pruimengeur. De smaak gaat richting perendrums. Peche heeft een zoete, enigszins chemische geur. De smaak is net zo kunstmatig. Banana doet in de neus sterk aan bananenschuimpjes denken. In de smaak is dit bier minder plakkerig dan je op het eerste gezicht zou denken.  Achter het etiket “Exotic” gaat een ananasbier schuil. Bijzonder zo’n ananasbier, maar ook in dit geval niet overtuigend. Het blijft wel heel gemaakt en plakkerig smaken. Eigenlijk gaat hetzelfde op voor de Framboise en de Kriek van De Troch. Het zijn bieren die je recht van voren raken met hele primaire zoete smaken die door de zure geuze gedragen worden. Je moet ervan houden, ik kies bij deze smaakcombinaties toch liever voor een glas frisdrank.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.