Week van het Nederlandse Bier 2017

Week van het Nederlandse Bier 2017

[2017] De tijd vliegt. De Week van het Nederlandse Bier is bijna voorbij voordat hij goed en wel begonnen is. En dat ondanks dat we een Bourgondische tien dagen uittrekken voor het evenement. Brouwerij Kompaan won met Bloedbroeder de MITRA award voor het beste bier van de Dutch Beer Challenge. Een mooie prijs voor deze Haagse brouwerij, die sinds februari eindelijk zijn eigen brouwketels heeft staan in de Binckhorst, het voormalige industriegebied dat uitgroeit tot de culturele hotspot van de stad. Geen toevalstreffer, want een maand eerder wonnen Jeroen en Jasper van Kompaan al een prestigieuze prijs in Barcelona voor hetzelfde bier.

De kersverse burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke, mocht het eerste vat Kompaan aanslaan om de Week en het Nederlands Bierproeffestival te openen. Dat bleek nog geen sinecure. Een niet al te grote hamer en een tapkop waar nog een rubberen ringetje aan was blijven zitten maakten het bijna onmogelijk het eerste glas bier te tappen. Mijn blauwe vingers zijn er getuige van dat de burgemeester niet alleen de tapkop wist te raken. Volgend jaar mag iemand anders het ding vasthouden.

Over kersvers gesproken, de inkt onder de oprichtingsakte van het Nederlands Gilde van Biersommeliers was nog niet droog, of de organisatie was al gastheer voor het voorjaarsuitje van de vereniging van Duitssprekende biersommeliers. Ruim zeventig sommeliers ondernamen een reis naar het westen om zelf te ontdekken hoe de Nederlandse biercultuur er bij staat. Ze keken hun ogen uit. De EHBO moest overuren maken de gevallen oogbollen weer in de kassen te stoppen. Een festival in een kerk blijkt in Duitsland onvoorstelbaar. “Waarom moeten wij het doen met aftandse gymzaaltjes en gemeenschapscentra onder TL licht”, vroeg een van de aanwezigen zich vertwijfeld af. “Dit is schitterend.” Ook de diversiteit aan bieren en creativiteit van de brouwers viel erg in de smaak. Zelfs als de bieren niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen waren. Misschien zelfs wel dankzij.

De Brand thuisbrouwwedstrijd had als thema Session IPA. Het totaal tegenovergestelde van de Kompaan Bloedbroeder. De ene laag alcoholisch en exotisch bitter, de ander zoet, zwoel en hoog in alcohol. De ene om door te drinken, de ander om te proeven. Juist die verscheidenheid maakt bier zo mooi. Er is een bier voor ieder moment en iedere smaak.

Zowel de Brand Session IPA als Kompaan Bloedbroeder zijn exponent van een nieuwe biercultuur. Een biercultuur die veel te danken heeft aan de iconen die de afgelopen veertig jaar een begin gemaakt hebben aan de revival van andere bieren dan pils. Soms door koppig vast te houden aan oude traditie, soms door die traditie eigentijds te maken. In hun boek ‘Biericonen der Lage Landen’ geven auteurs Jan Machiel van Bragt en Toon van de Reek juist deze iconen een podium. In het lawaai van de over elkaar buitelende nieuwsberichten vergeten we wel eens dat er iconen van het eerste uur zijn die man- of vrouwhaftig doorploeteren. Wiens bieren inmiddels vaste waarden zijn. Natuurlijk werd ook dit boek gepresenteerd in de Week van het Nederlandse Bier, net als het boek van Roel Mulder over Verloren Bieren. Dit weekend luidt de Week uit met de Nederlandse Brouwerijdagen: open huis bij meer dan honderd vijftig bedrijven. Bij Van der Streek in Utrecht voor het eerst, want zij vieren gelijktijdig de opening van hun nagelnieuwe brouwhuis.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.