Week van het Nederlandse Bier 2018

Week van het Nederlandse Bier 2018

[2018] Zo, de kop is eraf. Na een geweldig Nederlands Bierproeffestival in Den Haag duurt de Week van het Nederlands Bier vanaf vandaag nog precies een week. Dat vind ik een van de mooie aspecten van de Week van het Nederlandse Bier. Die duurt helemaal geen week, maar tien dagen. Je hebt immers ook tien vingers. Het is een beetje als een mooie avond in de kroeg, waarbij het zo gezellig is, dat je nog wat langer blijft dan je oorspronkelijk van plan was. Misschien hadden we ooit het idee dat de Week een Week zou duren, maar het is zo gezellig dat we er nog een paar dagen bij gepakt hebben.

Als de opening werd traditioneel een vat bier aangeslagen. Dit keer door de nachtburgemeester van Den Haag, Sjoerd van Schuylenburch. Na de worsteling vorig jaar, waarbij bleek dat we een rubberen afdichting niet helemaal goed hadden zitten, waardoor burgemeester Pauline Krikke maar bleef slaan zonder dat er een straal bier uit het vat kwam, hadden we dit keer de zaken beter voorbereid. Maar het blijft lastiger dan het lijkt, en wederom vloeide het bier rijkelijk langs de glazen, waarvan er één met een ferme tik met de hamer door de nachtburgemeester aan gruzelementen werd geslagen. Scherven brengen geluk en niet veel later hadden we de glazen vol. Het bier, dat in het vat zat, was tot het laatste moment geheim gehouden. Het is de winnaar van de MITRA award, het beste bier van Nederland, dat tijdens de Dutch Beer Challenge door een internationale jury is gekozen uit de inzendingen. Steve Gammage van Bronckhorster Beer Company was door emoties overmand toen zijn bier Nightporter als winnaar bekend gemaakt werd. Een volkomen terechte winnaar, want Steve maakt samen met zijn team al jaren voortreffelijke bieren. Zijn Nightporter is een parel in de kroon. Naast Bronckhorster stonden er nog zo’n veertig brouwerijen op het festival, van bekende merken zoals Brand of Texels tot brouwerijen als Leeghwater die ook voor mij nieuw waren.  Dat is het mooie van de Week: je kunt het hele jaar natuurlijk bier drinken, maar tijdens de Week van het Nederlands Bier doe je het met nog meer aandacht voor de rijke biercultuur die we in de afgelopen jaren in Nederland weer opgebouwd hebben.

Deze week is er nog meer dan genoeg te ontdekken. Ik ga zeker eten bij een van de restaurants, die in plaats van een wijn, een bij passend bier aan tafel schenken. Of ik de grote pubquiz aandurf weet ik nog niet, maar het is wel een geweldig initiatief. Mijn buren heb ik uitgenodigd voor een straatborrel, DeliBieb wordt DeliBier, waarin ons miniruilbibliotheekje centraal staat. Gedurende twee uur kunnen mijn buren geen boeken ruilen, maar bier. Een willekeurig bier (of wijn) uit hun ijskast, voor een mooi bier van Nederlandse bodem. Het is altijd een mooie happening. Ook kijk ik uit naar de masterclass die StiBON organiseert. Pat Fahey van het Cicerone® Certification Program, staat stil bij Amerikaanse biertypen die een inspiratie zijn voor Nederlandse brouwers. En komend weekend zijn er dan nog de Nederlandse Brouwerijdagen. Een goede gelegenheid om een bezoek te brengen aan een van de ruim 550 brouwerijen die ons land inmiddels kent.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.