
16 mrt Westmalle Extra
[2021] Niet veel mensen weten het, maar in de trappistenbrouwerij van Westmalle wordt sinds jaar en dag naast de Dubbel en een Tripel nog een derde bier gebrouwen. Dit is de Extra. Het is niet, zoals je misschien vanwege de naam zou verwachten, een superzwaar bier, maar juist het bier van alledag voor de abdij. Je zou het de ‘enkel’ kunnen noemen. Extra is goudblond, mooi droogbitter en heeft een alcoholpercentage van 4,8%. Het bier werd tot nu toe niet vercommercialiseerd, wat wil zeggen dat het alleen in de abdij zelf gedronken wordt of te bestellen is bij café Trappisten, tegenover de abdij. Geïnteresseerde consumenten konden het alleen op vrijdagmorgen een krat aan de poort bestellen. Voor mij was het altijd een klein feestje als ik me over een krat mocht ontfermen.
Westmalle Extra werd dan ook maar twee keer per jaar gebrouwen en maakt minder dan een half procent van de jaarproductie uit. Tot vandaag dan. Want vanaf nu wordt het bier via gespecialiseerde drankenhandels en horeca breder gedistribueerd. Daarmee voegt Westmalle zich in het rijtje trappistenbrouwerijen dat ook een doordrinker produceert, zoals La Trappe Puur, Chimay Dorée, Engelszellen Helles, Spencer Feierabend en met een beetje goede wil Westvleteren Blond. Zou Orval met haar Vert volgen? Dat zou wel mooi zijn.
Westmalle geeft een aantal redenen om deze loot aan de stam een breder publiek te geven. Zo neemt de aandacht voor bieren met een lager alcoholpercentage toe. Daardoor wordt het op vrijdagmorgen steeds drukker aan de poort. De brouwerij wil toestanden zoals die in Westvleteren voorkomen, waarbij mensen waanzinnig hun best moeten doen om een krat bier te bemachtigen. Het blijkt uiteindelijk toch niet echt goed te lukken om het bier eerlijk te verdelen. Daarnaast wil Westmalle met de introductie de horeca (en drankenhandels) een hart onder de riem steken op het moment dat ze weer opengaan. Met de Extra brengt Westmalle eindelijk zijn hele gamma op de markt, hoewel directeur Philippe van Assche geeft aan dat de hoeveelheid ook nu beperkt zal blijven om de productie van Dubbel en Tripel niet in de weg te zitten. Het is wel opvallend: na de golf van nieuwe trappistenbrouwerijen zie je nu dat ook enkele klassieke Belgische trappisten hun gamma aanvullen. Vorig jaar kwam Rochefort al heel atypisch met een blonde tripel.
Westmalle Extra wordt al sinds 1836 in de abdij gebrouwen. Oorspronkelijk had het bier geen enkel etiket. Om aan alle regels te voldoen werd een dikke twintig jaar geleden gekozen voor een lichtbruine variant. “Een tijdelijke oplossing”, noemt broeder Benedikt het tijdens de persvoorstelling. Dat is wel mooi, een tijdelijke oplossing die een paar decennia duurt. Met de grote introductie is het tijd voor een meer definitieve keuze. “We hebben gekozen voor blauw, een primaire kleur naast het geel van de Tripel en het rood van de Dubbel”, licht de broeder toe. “Bovendien stuurde marktonderzoek ons in dezelfde richting. Deze kleur is een stuk jonger, waardoor het wellicht ook een andere doelgroep aanspreekt.” Het is een opvallende kleur blauw geworden, lichtblauw met een zweem van grijs.
Ik hoef voor Extra niet meer richting Antwerpen. Ik kan het binnenkort gewoon in mijn stamkroeg drinken. Dat wordt een mooie zomer, waarbij niet alleen de hemel blauw zal zijn.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.