Bieronderzoek: blaft horeca tegen de verkeerde boom?

Bieronderzoek: blaft horeca tegen de verkeerde boom?

[2011] Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft op verzoek van belangenvereniging Koninklijk Horeca Nederland onderzoek laten doen naar de invloed van de brouwer op het rendement van de horecaondernemer. Op basis van het onderzoek meldt KHN dat het allemaal anders moet. Brouwer is boeman.

Het is een vreemd onderzoek. Het is alsof je het rijgedrag van leaserijders en mensen met een eigen auto met elkaar vergelijkt. Leaserijders veroorzaken meer ongelukken. Dus moet het leasen van auto’s aan banden worden gelegd. In het onderzoek komt de kwaliteit van de ondernemer niet of nauwelijks aan de orde. Alsof je bij het leaserijders onderzoek niet kijkt naar de bestuurders van de auto.

Het onderzoek toont aan dat de horecaondernemer meestal laag tot middelbaar geschoold is. Meer dan twee op de drie heeft geen enkele horeca opleiding gevolgd. Het is alsof zeventig procent van de automobilisten geen enkele rijopleiding volgt. Alsof ze instappen en wegrijden. Vind je het gek dat daar ongelukken van komen? Je staat er vreemd van te kijken als die automobilisten vervolgens de leasemaatschappij of de autofabrikant de schuld van het ongeluk geven. De café ondernemer is geen strategisch denker die streeft naar verbetering van zijn winst, zegt het rapport. Het is een doener die naar tevredenheid streeft. Met die instelling is het niet vreemd dat het rendement onder druk kan komen te staan.

De tijd dat je gewoon een café opendoet en wacht tot de klanten binnenkomen is voorbij. Toch zijn er nog te veel cafés die deze afwachtende houding aannemen. Die geen activiteiten organiseren, de internetrevolutie links laten liggen en niets aan marketing doen. Cafés die langzaam wegzakken in het moeras van slechte rendementen.

Iedereen die wel eens de Nederlandse kroegen en cafés bezoekt, weet dat het met de gastvrijheid vaak droevig gesteld is. Zeker in vergelijking met het buitenland. Het lijkt er soms op dat je dankbaar moet zijn om in het café een glas bier te mógen drinken. Dat is jammer, want een goed café is als de huiskamer van de samenleving. Gelukkig is het niet alleen maar tranen met tuiten. Het vakblad Misset Horeca laat in de zojuist verschenen Café Top 100 zien dat er ook prachtige en succesvolle bedrijven bestaan. Bedrijven die een voorbeeld zijn voor de sector.

Het is jammer dat de horecasector met zijn rendementsonderzoek alleen naar de relatie met de brouwer kijkt. Daar is wel wat mis mee, maar het is te makkelijk om de schuld voor het falen alleen bij een buitenstaander neer te leggen. Zelfs als de bierprijzen in vergelijking met de supermarkt hoog zijn. Het zou goed zijn wanneer de belangenorganisatie de sector een spiegel voorhoudt en zich afvraagt: “Waar kunnen we het zelf beter doen?” Een gedegen onderzoek laat doen naar alle elementen die effect hebben op het rendement. Een veranderende verhouding met de bierleverancier zal daar zeker deel van uitmaken, bijvoorbeeld door de afnameverplichting minder knellend te maken. Daar hebben we als consumenten allemaal plezier van.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.